Minder dan 400 patiënten op intensieve zorg
  Foto: Jimmy Kets

Het aantal patiënten met een coronabesmetting op de afdelingen intensieve zorg van onze ziekenhuizen is gedaald tot minder dan 400. Het aantal besmettingen neemt nog altijd toe, al zwakt de curve wel wat af. Dat blijkt ook uit de nieuwste cijfers van Sciensano.

Het aantal coronapatiënten op intensieve zorg is zaterdag gezakt tot 391, tegenover 411 een dag eerder. Het totale aantal coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen bedroeg 2.083, tegen 2.106 vrijdag. Dat meldt gezondheidsinstituut Sciensano zondag.

Er werden zaterdag wel 248 nieuwe coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis, een cijfer dat de jongste dagen niet meer was gehaald. Het zevendaagse gemiddelde stijgt zo weer tot 196 ziekenhuisopnames per dag.

Het zevendaagse gemiddelde van het aantal besmettingen steeg op 12 januari, de recentste dag waarvoor geconsolideerde gegevens beschikbaar zijn, tot 24.890 per dag. Dat is nog steeds een stijging van 42 procent, al zwakt de toename wel af in vergelijking met die van de voorbije dagen. Op 12 januari werden exact 31.060 besmettingen vastgesteld.

Toch is het volgens biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt en UAntwerpen) nog te vroeg om van een kentering te spreken. Daarvoor zijn er nog te veel nieuwe besmettingen, al is de toename minder fors.

Tussen 6 en 12 januari werden in totaal 614.138 tests afgenomen. Daarvan was 30,15 procent positief.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig