Djokovic meteen op vlucht naar Dubai na uitspraak Australische rechters
  Foto: afp

Het Federale Hof van Australië, de rechtbank die het beroep van Novak Djokovic tegen zijn uitzetting behandelde, heeft beslist dat het visum van de Servische tennisser ingetrokken blijft. Djokovic zal Australië dus uitgezet worden en kan niet deelnemen aan de Australian Open, die maandag begint. Een ‘extreem teleurgestelde’ Djokovic stapte meteen op een vliegtuig richting Dubai.

Na een welles-nietesspelletje van een week, is er een beslissing gevallen in de zaak-Djokovic. De Servische tennisser probeerde via een beroepszaak voor het Federale Hof van Australië zijn visum – dat door minister van Immigratie Alex Hawke ingetrokken was – te behouden. Dat zou hem toelaten alsnog aan de Australian Open, het eerste grandslamtoernooi van het jaar, deel te nemen. Djokovic won het tennistoernooi al zeven keer en met een nieuwe eindzege dit jaar hoopte hij zijn 21ste grand slam op zijn naam te schrijven.

Tijdens de rechtbankzitting luisterden de drie rechters van het hof in Melbourne zondag meerdere uren naar de pleidooien van de Australische regering, die van mening is dat de Serviër van 34 jaar ‘een gezondheidsrisico’ vormt.

De advocaten van de tennisser noemen de uitzetting ‘irrationeel’ en ‘onredelijk’. De verdediging stelde volgens 7 News Australia ook dat de beslissing om Djokovics visum te annuleren onredelijk is omdat de overheid er niet over heeft nagedacht welke impact een uitzetting van de tennisser op de antivaxgevoelens zou hebben. Ze reageren zo op minister Hawke, die als argument voor de annulering voor het visum aanhaalde dat de aanwezigheid van Djokovic, die zich duidelijk uitspreekt tegen de coronavaccinatie, de antivaxbeweging een boost zou geven.

De drie federale rechters oordeelden uiteindelijk unaniem in het voordeel van minister Hawke. De precieze argumentatie van de rechtbank wordt later bekendgemaakt, Djokovic krijgt dus geen visum meer en zal het land uitgezet worden. De beslissing kan bijna onmogelijk aangevochten worden.

‘Extreem teleurgesteld’

In een eerste reactie liet Djokovic verstaan dat hij ‘extreem teleurgesteld’ is. ‘Ik respecteer de uitspraak van het hof en zal samenwerken met de autoriteiten om mijn vertrek uit dit land te plannen. De voorbije weken lag de focus vooral op mij en daar voelde ik mij niet comfortabel bij. Ik hoop dat we ons nu allemaal kunnen concentreren op het tennis en dit toernooi waarvan ik zoveel hou. Nu neem ik eerst wat tijd om tot rust te komen, vooraleer ik verder zal reageren.’

Een viertal uur na de uitspraak was Djokovic al op de luchthaven van Melbourne. Daar nam hij een vlucht richting Dubai.

De Australische regering is dan weer tevreden. ‘De sluiting en bewaking van onze landsgrenzen heeft ons tijdens deze pandemie veilig gehouden’, klinkt het bij minister Hawke. ‘Onze inwoners hebben veel opofferingen gedaan en de regering-Morrison is niet van plan van deze koers af te wijken.’

Djokovic meteen op vlucht naar Dubai na uitspraak Australische rechters
Aanhangers van Djokovic kwamen hem steunen voor het gerechtsgebouw zondag. Foto: afp

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig