Gijzeling in synagoge Texas was ‘terroristische daad’
  Foto: ap

In de Amerikaanse staat Texas heeft zaterdag een gijzeling plaatsgevonden in een synagoge. De FBI bestormde na enkele uren de synagoge. De gijzelnemer kwam om, de gegijzelden zijn allemaal ongedeerd. De dader was een Brit: de 44-jarige Malik Faisal Akram.

Dat meldt de FBI zondagavond. President Joe Biden heeft de actie al als ‘een terroristische daad’ bestempeld. De speurders zijn volop het bewijsmateriaal in de synagoge aan het bestuderen. De FBI vermoedt dat de dader alleen handelde.

De gijzelnemer begon zaterdag zijn actie tijdens een dienst die live op Facebook werd uitgezonden, maar vervolgens werd afgebroken. De beelden zijn inmiddels verwijderd.

Volgens Amerikaanse media wilde de gijzelnemer bereiken dat zijn ‘zuster’ Aafia Siddiqui werd vrijgelaten, een veroordeelde islamistische terroriste die de bijnaam ‘Lady Qaeda’ heeft. Haar advocaat verklaarde later dat de man geen familie is en dat het geweld wordt afgekeurd. President Biden bevestigt dat de dader met de gijzeling inderdaad de vrijlating van Siddiqui wou bekomen.

Schoten

Na zes uur liet de gijzelnemer een van zijn slachtoffers gaan. Nog eens vier uur later bestormde de FBI het gebouw. Getuigen hoorden daarbij enkele luide knallen, mogelijk van flitsgranaten, en enkele schoten. De gegijzelden konden bevrijd worden en zijn ongedeerd. De gijzelnemer is omgekomen, maar hoe dat precies gebeurd is, is nog niet duidelijk.

Gijzeling in synagoge Texas was ‘terroristische daad’
Een van de gegijzelden wordt na de bestorming van de synagoge weggeleid.  Foto: ap

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig