Grote controleactie tegen dievenbendes en mensensmokkel in West- en Oost-Vlaanderen
  Foto: tlg

Reed u zaterdagmiddag of -avond op de snelweg in West- en Oost-Vlaanderen? Dan is de kans groot dat u tegengehouden werd door de politie. Want op zowat elk op- en afrittencomplex werd een controlepost opgetrokken. In Ruddervoorde was dat er zelfs eentje vol prominenten.

Het machtsvertoon zaterdagmiddag en -avond was indrukwekkend. Liefst 27 politiezones, de douane, de Vlaamse Belastingdienst en de Dienst Vreemdelingenzaken namen deel aan de controles. Specifiek in West-Vlaanderen zette de politie 426 mensen in. Het ging om 236 agenten van de lokale politiezones, 101 federale agenten en 89 aspiranten van de West-Vlaamse politieschool. De opdracht was dan ook duidelijk: elk voertuig dat ook maar een beetje verdacht was, werd uit het verkeer gehaald. De resultaten? Die zullen zondag bekendgemaakt worden.

Transit Team, de gloednieuwe politie-unit die smokkelbendes wil oprollen via gsm’s van transmigranten

De actie richtte zich eerst en vooral tegen rondtrekkende inbrekersbendes. ‘Zij opereren vaak in de buurt van snelwegen. Zo kunnen ze snel wegvluchten. Het is een fenomeen dat telkens in deze periode van het jaar, met de korte en donkere dagen, terugkeert’, zegt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). Samen met West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé, minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) en procureur des konings Filiep Jodts was ze aanwezig in Ruddervoorde. ‘Daarnaast worden ook mensensmokkelaars geviseerd’, gaat Verlinden verder. ‘Wie bijvoorbeeld opblaasbootjes of zwemvesten in zijn wagen heeft in deze periode wordt als verdacht aanzien.’

Technische hulpmiddelen en honden

Maar niet enkel politiemensen werden ingezet. Ook een helikopter, drones, speciale nummerplaatherkenningscamera’s en speurhonden werden ingezet. In Ruddervoorde toonde een speurhond het voltallige gezelschap prominenten zijn vaardigheden. De hond is speciaal opgeleid om drugs én cash geld op te sporen. Dé nachtmerrie van drugsdealers die in een politiecontrole terechtkomen.

Al was de controle niet enkel op criminelen gericht. Ook drugs en alcohol in het verkeer werden gecontroleerd. En mensen die niet met hun papieren in orde waren, gingen ook op de bon.

De grote anomalieën werden zaterdagmiddag in Ruddervoorde niet meteen aangetroffen. Maar de actie betekende hoe dan ook een interessante leerschool voor alle studenten van de West-Vlaamse politieschool die werden ingeschakeld. ‘Aspirant-inspecteurs, -hoofdinspecteurs en -commissarissen leren op die manier meteen de knepen van het vak’, zegt hoofdcommissaris Didier Vandecasteele van de Coördinatie- en Steundienst van de federale politie West-Vlaanderen.

Grote controleactie tegen dievenbendes en mensensmokkel in West- en Oost-Vlaanderen
Een speurhond in actie, op zoek naar drugs of cash geld.  Foto:  tlg

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig