Een Fransman van 23 heeft vrijdag omstreeks 19.45 uur in metrostation Rogier in Brussel opzettelijk een vrouw op de sporen geduwd. De bestuurder van de aankomende metro kon nog net een noodstop maken. De onderzoeksrechter heeft de dader aangehouden voor poging tot doodslag. Een psychiatrische deskundige moet hem ook onderzoeken.

Op de beelden van de veiligheidscamera’s is te zien hoe de jongeman wacht op de komst van een metrostel om het slachtoffer dan in de rug te duwen. Terwijl de vrouw op de sporen valt, waarbij ze met haar hoofd op de rails belandt, loopt hij weg. De alerte metrobestuurder kon het metrostel via de noodrem nog tijdig doen stoppen.

‘De bestuurder remde toen hij de persoon op de sporen zag en stopte op tijd’, legt An Van Hamme, woordvoerster van de MIVB, uit. ‘De bestuurder heeft zeer goed gereageerd, maar hij was wel in shock en de vrouw ook’. Het slachtoffer raakte slechts lichtgewond. Omstaanders konden haar terug op het perron helpen. Ze werd in shock naar het ziekenhuis gebracht, net als de metrobestuurder.

Snel opgepakt

De 23-jarige Fransman wist te ontsnappen over de metrosporen, maar werd even later opgepakt. ‘Dankzij de verspreiding van de beelden van de verdachte binnen de politiediensten, werd hij enkele minuten later onderschept terwijl hij zich in het metrostation De Brouckère bevond’, zegt procureur Sarah Durant van het Brusselse parket. Na verhoor door de politie werd de verdachte ter beschikking gesteld van het parket, en bracht hij de nacht in de cel door.

Zaterdag is hij dan verhoord door de onderzoeksrechter, en vervolgens aangehouden ‘voor feiten van poging doodslag’. De onderzoeksrechter heeft ook een psychiatrische deskundige aangesteld, om de toestand van de verdachte na te gaan. Wat de man bezielde en of hij het slachtoffer kende, is nog niet bekend.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig