camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Kort 

De tien nieuwsfeiten van de dag

vrijdag 14 januari 2022 om 17.00 uur

1Zaak-Propere handen: parket vervolgt 57 partijen

Het federaal parket wil 56 mensen en een vennootschap voor de rechtbank brengen in de zaak-Propere Handen, over dubieuze transacties in het voetbal. Onder hen Club Brugge-voorzitter Bart Verhaeghe en manager Vincent Mannaert, AA Gent-manager Michel Louwagie en Standard-voorzitter Bruno Venanzi. Zij worden vervolgd voor schriftvervalsing. Ook ex-bestuurders als Patrick Janssens (Genk), François De Keersmaeker en Steven Martens (beiden voetbalbond) zijn in verdenking gesteld.

De 57 hebben allemaal op een of andere manier te maken gehad met de praktijken van voetbalmakelaars in het Belgische voetbal: Arnaud ‘Mogi’ Bayat en Dejan Veljkovic. Bayat is een van de verdachten die het parket wil vervolgen. Hij wordt verdacht van schriftvervalsing bij verschillende transfers. Veljkovic wordt niet vervolgd: hij sloot een deal met het federaal parket en is officieel spijtoptant.

Naast de 57 personen die het parket voor de rechtbank wil, worden nog tientallen andere mensen enkel fiscaal vervolgd. Spelers en trainers die een deel van hun loon in het zwart lieten betalen, zullen een forse rekening van de fiscus in de bus krijgen.

Rechtszaak dreigt voor top Belgisch voetbal

2Aantal coronabesmettingen stijgt iets minder snel

Tussen 4 en 10 januari zijn er dagelijks gemiddeld 23.642 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd, dat is een stijging van 71 procent in vergelijking met de voorgaande periode, blijkt uit cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. Gisteren was er sprake van een stijging van 88 procent, woensdag van een stijging van 96 procent.

Tussen 7 en 13 januari werden per dag gemiddeld 183 coronapatiënten opgenomen in de Belgische ziekenhuizen, een stijging met 7 procent.

Steven Van Gucht: ‘Nooit circuleerde er zoveel coronavirus’

3Australië trekt visum opnieuw in, maar Djokovic tekent beroep aan

De Australische minister van Immigratie Alex Hawke heeft gebruikgemaakt van zijn persoonlijke bevoegdheid om het visum van Novak Djokovic (34) weer in te trekken. Toch wordt de Servische tennisser voorlopig niet vastgezet of het land uitgezet.

De manier waarop Djokovic naar Australië afreisde – hij beriep zich op een uitzonderingsregel om als niet-gevaccineerde toch een visum te krijgen, maar zijn documenten leken niet helemaal correct te zijn – veroorzaakte heel wat ophef. Bij zijn aankomst in Melbourne werd zijn visum aanvankelijk ingetrokken en werd hij naar een immigratiehotel gebracht. Een rechter vernietigde die beslissing van de grenspolitie daarna weer, zodat Djokovic toch in het land kon blijven om deel te nemen aan de Australian Open, die maandag begint.

De tennisser liet al weten dat hij de beslissing van minister Hawke aanvecht. Een woordvoerder van de regering bevestigde daarop dat de Servische toptennisser niet zal worden uitgewezen of vastgezet voor zijn juridische procedure is afgerond.

Novak Djokovic. afp

4Downing Street verontschuldigt zich bij koningin voor feestje aan vooravond begrafenis prins Philip

Medewerkers van de Britse premier Boris Johnson vierden vorig voorjaar aan de vooravond van de begrafenis van prins Philip twee afscheidsfeestjes in de ambtswoning op Downing Street 10. Op dat moment was het Verenigd Koninkrijk nochtans in lockdown vanwege de coronacrisis. Bovendien gold er een officiële periode van rouw na het overlijden van de echtgenoot van koningin Elizabeth. Op de beide feestjes waren ongeveer dertig mensen, schrijft The Telegraph, die gesproken heeft met aanwezigen. Johnson zelf was er niet bij.

De woordvoerder van de premier zei dat het ‘zeer betreurenswaardig was dat dit plaatsvond in een tijd van nationale rouw’.

Boris Johnson. reuters

De feestjes, die tot in de nacht duurden en waar volgens de krant stevig gedronken en gedanst werd, begonnen op twee verschillende plekken in het gebouw, maar voegden zich in de loop van de avond samen in de tuin. Volgens de toen geldende coronaregels mochten volwassenen niet binnen samenkomen voor sociale activiteiten en buiten met niet meer dan zes personen.

De Britse premier ligt onder vuur van zowel zijn eigen conservatieve partij als van de oppositie wegens beschuldigingen dat hij en zijn medewerkers in 2020 regelmatig de coronaregels hebben overtreden en feestjes hielden in de ambtswoning.

Johnson stilaan ‘a dead man walking’

5Bart Somers vernietigt systeem trajectcontrole Bonheiden

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers vernietigt het gemeenteraadsbesluit van Bonheiden over het contract dat de gemeente had afgesloten met een private speler om de verkeersveiligheid te handhaven. ‘De beslissing was onwettig genomen en de voorwaarden in het contract gaan in tegen het algemeen belang. Samenwerken met privépartners moet kunnen, maar een lokaal bestuur moet te allen tijde kunnen beslissen om wegenwerken uit te voeren’, aldus de minister.

De gemeente Bonheiden wilde net als enkele andere gemeenten de trajectcontroles op haar grondgebied uitbesteden aan ‘Trajectcontrole-as-a-Service’ (TaaS), een ­commerciële samenwerking tussen de Macq Mobility, ­Intouch en Trafiroad. Een deel van de boetes die via die constructie opgelegd kunnen worden, ­zou naar de privé­bedrijven gaan. De contracten leggen de gemeenten bovendien een reeks verplichtingen op, waardoor andere verkeersremmende maatregelen zouden moeten verdwijnen.

Private trajectcontroles flirten met wettigheid

6 Cyberaanval op websites Oekraïense overheid

Verschillende Oekraïense overheidswebsites zijn vandaag het slachtoffer geworden van een cyberaanval. ‘De website van het ministerie van Onderwijs en Wetenschappen is preventief gesloten door de globale aanval die plaatsvond in de nacht van 13 op 14 januari’, schreef het ministerie op Facebook. Ook de websites van het ministerie van Buitenlandse Zaken en een aantal andere overheidsinstellingen lagen plat.

 reuters

Voordat de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken ontoegankelijk werd gemaakt, hadden de daders een boodschap in het Oekraïens, Russisch en Pools op de homepagina geplaatst. ‘Oekraïners, wees bang en bereid u voor op het ergste. Al uw persoonlijke gegevens zijn geüpload naar het web’, stond er te lezen. Volgens de Oekraïense inlichtingendiensten werd de inhoud van de sites echter niet aangepast en zijn er geen persoonsgegevens gelekt.

De aanval is nog niet opgeëist, maar vindt plaats tegen de achtergrond van oplopende spanningen tussen Kiev en Moskou. De Europese Unie veroordeelt het voorval.

Navo wil alleen praten over wapen­beheersing

7 Vlaanderen zet neerslagsensoren in voor controle inhaalverbod vrachtwagens bij regenweer

Vlaanderen wil tegen het einde van dit jaar op 19 locaties systemen met neerslagsensoren plaatsen. Die systemen moeten helpen bij de handhaving van overtredingen op het inhaalverbod voor vrachtwagens bij neerslag, dat sinds 2004 in de federale wegcode staat.

De handhaving van het inhaalverbod is altijd een moeilijke zaak geweest: plannen om te werken met de ANPR-camera’s en pluviometers kwamen nooit helemaal van de grond. Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters wil nu werken met twee types nieuwe installaties: een type dat zowel controleert op het inhaalverbod bij regenweer als op het respecteren van de tussenafstanden en een type dat controleert op overlading. Bedoeling is om tegen het einde van het jaar 19 locaties uit te rusten met die nieuwe systemen.

Volgens Peeters zal de handhaving van het inhaalverbod bij regenweer niet ‘volautomatisch’ zijn. ‘Een menselijke tussenkomst blijft nodig’, klinkt het. ‘De vaststelling zelf moet nog steeds door de politie gebeuren’.

8 Ford voor het eerst meer dan 100 miljard waard

De marktwaarde van de Amerikaanse autobouwer Ford doorbrak gisteren/donderdag voor het eerst de symbolische drempel van 100 miljard dollar. Daarmee is de auto­constructeur meer waard dan zijn eeuwenoude rivaal General Motors (88,6 miljard dollar) en de elektrische start-up Rivian (77,8 miljard dollar), die onlangs nog met veel tamtam naar de beurs van New York trok. De oorzaak van de sterke koersstijging – het aandeel van Ford verdubbelde vorig jaar in waarde – is het toenemende geloof van investeerders in de elektrificatie van het wagenpark van Ford.

De achterstand op marktleider Tesla blijft echter immens: het bedrijf van Elon Musk heeft een marktkapitalisatie van ruim 1.000 miljard.

9 Gouverneur Californië weigert voorwaardelijke vrijlating moordenaar Robert F. Kennedy

De moordenaar van de Amerikaanse politicus Robert F. Kennedy zal niet worden vrijgelaten. Gouverneur Gavin Newsom van Californië verzet zich tegen de vrijlating van de ondertussen 77-jarige Sirhan Sirhan.

Sirhan schoot Robert F. Kennedy op 5 juni 1968 dood in Los Angeles en het jaar daarop werd hij ter dood veroordeeld. Maar Californië schafte de doodstraf in 1972 af en de straf werd omgezet in een levenslange gevangenisstraf. Shiran bracht ondertussen meer dan 50 jaar in de cel door en na zestien aanvragen keurde een paroolcommissie in augustus vorig jaar zijn voorwaardelijke vrijlating goed. Gouverneur Newsom stelt echter zijn veto: ‘Na tientallen jaren in de gevangenis toont Sirhan niet het noodzakelijke inzicht om hem ervan te weerhouden nog meer gevaarlijke beslissingen te nemen’, klinkt het in een persbericht.

Sirhan Sirhan. isopix

10 Sterrenchef Peter Goossens gaat restaurant Marc Coucke leiden

Topchef Peter Goossens wordt verantwoordelijk voor het restaurant van La Réserve in Knokke, het hotel dat Marc Coucke en diens vastgoedpartner Bart Versluys vorig jaar kochten. Vanaf de zomer van 2023 zal Goossens zijn tijd verdelen tussen zijn driesterrenrestaurant Hof van Cleve in Kruisem en La Réserve. Hij zal volledig verantwoordelijk worden voor het restaurant in Knokke.

Coucke en Versluys willen zeven miljoen investeren in een upgrade van het hotel, dat zijn hoogdagen in de jaren 50 en 60 kende. Onder meer de lobby, de wellness en het terras zullen vernieuwd worden. En ook het restaurant krijgt dus een make-over.

De podcasts van De Standaard