Minister Van der Straeten onderzoekt mogelijk pistes tegen hoge energieprijzen, volgende week opnieuw overleg
Minister Tinne Van der Straeten.  Foto:  EPA-EFE

Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) heeft van de kern opdracht gekregen om verschillende pistes tegen hoge energieprijzen te becijferen. Dat zal gebeuren in overleg met minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V). Bedoeling is dat het volgende week terug op tafel komt bij de kern.

Het kernkabinet heeft vrijdag een aanpak afgesproken om op korte termijn te werken op het probleem van de hoge energieprijzen. Minister Van der Straeten zal in overleg met minister Van Peteghem de verschillende pistes in kaart te brengen en technisch te analyseren. Daarbij moet voldoende breed gekeken worden, bijvoorbeeld ook naar het beheer voorschotfacturen.

Premier Alexander De Croo (Open VLD) schoof donderdag in de Kamer al drie basisprincipes naar voor: tijdelijk, gericht en duurzame overheidsfinanciën. Bedoeling is dat er volgende week opnieuw overleg plaatsvindt.

Niet enkel de federale regering heeft overigens een hefboom in handen, ook de deelstaten hebben heffingen op de energiefactuur en kunnen door in te zetten op ondersteuningsmaatregelen onder meer het isoleren van woningen stimuleren en hernieuwbare energie toegankelijker maken voor een breder publiek, klinkt het nog.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig