Navo reageert met meer steun na cyberaanval op Oekraïense overheidswebsites
  Foto:  REUTERS

Verschillende Oekraïense overheidswebsites zijn het slachtoffer geworden van een grootschalige cyberaanval. De aanval is nog niet opgeëist, maar de Navo schroeft alvast zijn hulp aan Oekraïne op om cyberaanvallen te pareren.

De Navo schiet Oekraïne te hulp om de cyberaanval van vrijdag en eventuele volgende af te slaan. Specialisten van de Navo in Brussel wisselen informatie uit met Oekraïense collega’s en experts uit Navo-landen assisteren ook ter plaatse, zegt secretaris-generaal Jens Stoltenberg.

De NAVO-topman veroordeelt de aanval, die meerdere overheidswebsites heeft platgelegd. Wie er de hand in had, is nog onduidelijk, maar onder meer EU-buitenlandchef Josep Borrell liet al doorschemeren Rusland te verdenken. Moskou slaat al maanden oorlogstaal uit tegen Kiev en heeft vele tienduizenden militairen samengetrokken aan de grens met het buurland.

Het ging onder andere over de websites van het ministerie van Onderwijs en Wetenschappen, het ministerie van Buitenlandse Zaken, het ministerie van Energie, de regering en de hulpdiensten waren niet bereikbaar. ‘Onze deskundigen zijn klaar om de werking van computersystemen te herstellen en de politie heeft een onderzoek geopend’, aldus nog de woordvoerder.

Boodschap

Voordat de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken ontoegankelijk werd gemaakt, hadden de daders een boodschap in het Oekraïens, Russisch en Pools op de homepagina geplaatst. ‘Oekraïners, wees bang en bereid u voor op het ergste. Al uw persoonlijke gegevens zijn geüpload naar het web,’ stond er te lezen.

‘Provocerende berichten werden op de homepagina’s van deze websites geplaatst, maar de inhoud van die websites is niet aangepast en er was geen enkel lek van persoonsgegevens, volgens de beschikbare informatie’, melden de Oekraïense inlichtingendiensten. ‘Veel van de getroffen overheidssystemen zijn al hersteld en de rest zal zeer binnenkort weer toegankelijk zijn’, klonk het nog.

   • Met houten geweren bereiden Oekraïners zich voor op invasie

Wie achter de aanvallen zit, blijft onduidelijk. De boodschap eindigde met de cryptische mededeling dat het gaat om wraak voor ‘Wolynië, de Organisatie van Oekraïense Nationalisten, het Oekraïense Verzetsleger, Galicië, Polesië en de historische landen’, schrijft het Nederlandse persagentschap ANP. Wolynië, Galicië en Polesië zijn regio’s in de grensgebieden tussen Oekraïne, Polen, Wit-Rusland en Rusland. De Organisatie van Oekraïense Nationalisten en het daaruit voortkomende Oekraïense Verzetsleger waren extreemrechtse organisaties voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog.

   • Buitenbeen Vladimir Poetin | De sfinx verhoogt de inzet

Vijandige aanwezigheid

Oekraïne was de afgelopen jaren meerdere keren het doelwit van Russische cyberaanvallen: in 2017 werden kritieke infrastructuren getroffen en in 2015 was de aanval gericht tegen het elektriciteitsnetwerk. De betrekkingen tussen Oekraïne en Rusland, die sinds 2014 al aanzienlijk zijn verslechterd, kreunen onder de opgelopen spanningen.

Na crisisberaad tussen de Russen en de Amerikanen in Genève en tussen de Russen en de Navo in Brussel, vonden donderdag binnen de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) in Wenen gesprekken plaats. Het Westen beschuldigt Moskou ervan een aanval op zijn buurland voor te bereiden. Rusland stelt dat de ontplooiing van het leger in de grensregio slechts een reactie is op de groeiende en vijandige aanwezigheid van de Navo in een gebied dat, volgens de Russen, in hun invloedssfeer valt. Er zijn geen plannen om Oekraïne binnen te vallen, houdt Moskou vol.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig