‘Baby’ van albumhoes Nirvana dient een nieuwe klacht in bij rechter

Spencer Elden, de man die dertig jaar geleden naakt als baby op de hoes van het album Nevermind van Nirvana stond, heeft bij de rechtbank in Californië opnieuw een klacht ingediend tegen de Amerikaanse rockband wegens seksuele uitbuiting.

De ‘Nevermind’-baby geeft niet op. Vorige week wees de rechter zijn zaak nog af, omdat hij te lang had gewacht met het beantwoorden van vragen van de advocaten van de band. Spencer Elden kreeg wel nog de kans om binnen tien dagen een nieuwe zaak aan te spannen. Dat hebben Elden en zijn advocaten nu gedaan.

Van ‘sex trafficking’ is er in de aanklacht wel geen sprake meer, weet Rolling Stone. De federale wet waarop Eldens advocaten zich baseerden, bestond nog niet toen de iconische albumcover uitkwam. Elden blijft er wel bij dat Nirvana en hun label ‘bewust kinderpornografie in de markt zetten om Nevermind te promoten.’ Hij wijst erop dat er op een eerdere conceptversie van het album nog geen genitaliën te zien waren.

De inmiddels 30-jarige Amerikaan vraagt 150.000 dollar schadevergoeding van de band (ruim 130.000 euro). Zijn naakte verschijning op de hoes van het album zou ‘extreem emotioneel leed’ bij hem veroorzaakt hebben.

Advocaten van de nog levende bandleden van Nirvana en nabestaanden van de in 1994 overleden zanger-gitarist Kurt Cobain stelden eerder voor de rechter dat Elden ‘drie decennia heeft geprofiteerd van zijn beroemdheid als de Nirvana-baby’. Elden heeft de afbeelding zelf meermaals nagebootst en heeft het woord ‘nevermind’ op zijn borst getatoeëerd. Bovendien is de verjaringstermijn van de aanklacht verstreken, vinden ze.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in