Jongeren krijgen geen Moderna meer toegediend bij eerste prik
  Foto:  BELGA

Sinds vorig maand worden in België geen Moderna-vaccins meer toegediend als onderdeel van de basisvaccinatie bij mensen onder 31 jaar. Er is uit voorzorg een leeftijdslimiet ingesteld. Voor boosters met een halve dosis kan Moderna bij jongeren wel nog.

Aanvankelijk kon het Moderna-vaccin in ons land ingezet worden voor alle volwassenen, later werd dat uitgebreid tot iedereen vanaf 12 jaar. Het instellen van de leeftijdslimiet gebeurde volgens de Task Force Vaccinatie na advies van de Hoge Gezondheidsraad (HGR). Die raadt het vaccin van Pfizer aan als eerste vaccin voor mensen onder 30 jaar.

Voorlopige bevindingen in Scandinavië en Frankrijk wijzen in vergelijking met het Pfizer-vaccin op een verhoogd risico op ontsteking van de hartspier of het hartzakje na een eerste vaccinatie met Moderna bij jonge mannen onder 30. Voor de boosterprik ontbreekt bewijs daarover, al gebruiken andere landen uit voorzorg geen Moderna meer voor boosters van wie jonger is dan 30 jaar.

Grote voorraad

‘Moderna zal gebruikt worden voor de rest van de boostercampagne, tenzij de wetenschappelijke inzichten over het gebruik veranderen’, aldus Joris Moonens, woordvoerder van het Agentschap Zorg en Gezondheid. De woordvoerster van de Task Force wijst er nog op dat de Europese geneesmiddelenautoriteit (EMA) het Moderna-vaccin heeft goedgekeurd voor iedereen vanaf 12 jaar. 

Het Agentschap Zorg en Gezondheid, dat in Vlaanderen instaat voor de vaccinatiecampagne, zegt dat de keuze voor Moderna als boostervaccin vooral het gevolg is van een aantal toevalligheden. Zo zijn er meer vaccins van Moderna voorradig en heeft Pfizer – in tegenstelling tot Moderna – wel al een kindervariant van zijn vaccin, die afgetrokken wordt van het totale aantal doses die ons land krijgt. Bovendien zorgt het feit dat een halve dosis van Moderna volstaat als booster ervoor dat de voorraad beschikbare vaccins verdubbelt. 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig