VS willen nieuwe VN-sancties tegen Noord-Korea
Noord-Korea heeft sinds september vorig jaar zes ballistische raketten afgevuurd.  Foto:  AFP

De Verenigde Staten willen dat de internationale gemeenschap nieuwe sancties oplegt aan Noord-Korea. De Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties Linda Thomas-Greenfield heeft woensdagavond (lokale tijd) op Twitter aangekondigd dat haar land daartoe een voorstel indient.

Noord-Korea heeft sinds september vorig jaar zes ballistische raketten afgevuurd, in strijd met resoluties van de VN-Veiligheidsraad, schrijft Thomas-Greenfield. De laatste twee lanceringen vonden deze maand plaats.

Op woensdag kondigde de Amerikaanse regering al aan dat ze sancties oplegde aan vijf Noord-Koreanen, een Rus en een Russisch bedrijf voor betrokkenheid bij het Noord-Koreaanse raketprogramma. De betrokkenen zouden Noord-Korea hebben geholpen bij het verkrijgen van onderdelen voor wapens.

De VN-Veiligheidsraad vergaderde maandag op verzoek van de permanente leden Verenigde Staten, Frankrijk en Groot-Brittannië over de lancering van vorige week. Ze riep Noord-Korea op ‘om af te zien van verdere destabiliserende acties’.

Een dag later vuurde het dictatoriaal geregeerde Aziatische land opnieuw een raket af. Volgens het Noord-Koreaanse regime zou dat een hypersonische raket zijn geweest, die vijf keer sneller vliegt dan het geluid en daardoor nauwelijks te onderscheppen is.

Sinds 2006 is Noord-Korea onderworpen aan VN-sancties. De VN-Veiligheidsraad heeft die in de afgelopen jaren aangescherpt, in een poging om de financiering van de nucleaire en ballistische raketprogramma’s van Pyongyang te beperken.