Chinese vrouw zat plots in lockdown met haar blind date
Door een recente corona-uitbraak ging Zhengzhou in lockdown.  Foto:  BELGAIMAGE

Omdat hij indruk op haar wilde maken met zijn kookkunsten, besloot de Chinese Wang om voor hun eerste afspraakje naar het huis van haar blind date te gaan, in Zhengzhou. Net op dat moment werd een strikte lockdown opgelegd. Wang zat vast. Bij haar blind date. En ze begon er videodagboeken van te delen.

‘Ik word wat ouder en ben nog vrijgezel’, zo getuigde Wang in een lokale krant. ‘Daarom had mijn familie me tien matches voorgesteld. Tien mannen met wie het mogelijk zou klikken en waarmee ik een relatie kon beginnen en – wie weet – later kon trouwen.’

Wang trok voor een week naar Zhengzhou, waar ze haar tien matches voor het eerst zou ontmoeten. Zondag was het tijd voor afspraakje nummer vijf. ‘Een man die zijn kookkunsten wilde laten zien en me bij hem thuis uitnodigde’, aldus de Chinese vrouw.

Een recente uitbraak van coronabesmettingen leidde er echter toe dat de lokale autoriteiten meteen een strikte lockdown oplegden in de stad. Op het moment dat Wang haar maaltijd aan het afronden was, werd de hele omgeving afgesloten. Wang mocht de woning van haar date niet meer verlaten.

Hashtag

Om de tijd te doden begon ze op het Chinese sociaal medium WeChat video’s te posten over hoe het is om in lockdown te zitten met iemand die je nog maar pas hebt leren kennen. In de videodagboeken is te zien hoe de man voor haar kookt, huishoudelijke klusjes doet en op zijn laptop werkt. ‘Behalve het feit dat hij evenveel zegt als een houten paspop, heeft hij ook goede kwaliteiten. Zijn eten is misschien middelmatig, maar hij is tenminste bereid om te koken. Dat vind ik al geweldig.’

De gezamenlijke opsluiting heeft er niet voor gezorgd dat er een romance opengebloeid is. Maar door haar videoposts is Wang wel een ‘instant beroemdheid’ geworden. Haar filmpjes werden in enkele dagen tijd miljoenen keren bekeken in China en op WeChat kwam er zelfs een hashtag gewijd aan haar situatie.

Die populariteit heeft Wang intussen gedwongen om enkele filmpjes weer offline te halen. ‘Het was wat beschamend voor mijn date’, zegt ze. ‘Vrienden hadden hem al gebeld. Deze video’s hebben zijn leven zeker beïnvloed, dus heb ik ze maar verwijderd. Iedereen bedankt voor de aandacht. Ik hoop dat de uitbraak snel voorbij is en dat mijn alleenstaande zussen ook snel een relatie vinden.’

Zero-covid-beleid

Er zijn de afgelopen week meer dan 100 gevallen van covid-19 geregistreerd in Zhengzhou. Niet-essentiële bedrijven moesten er dinsdag sluiten en de 12,6 miljoen inwoners van de stad worden allemaal getest.

China hanteert een zero-covid-19-beleid. Besmettingen zo dicht mogelijk bij nul houden blijft het doel. Dat betekent dat steden snel en onverwacht in hermetische lockdowns geplaatst kunnen worden wanneer er besmettingen gedetecteerd worden.

Wang is overigens niet de enige persoon die de afgelopen weken in een vreemde situatie terechtkwam door die snelle implementatie van lockdowns. In de noordelijke stad Xi’an was een man vorige maand bezig met zijn verhuizing toen er een lockdown werd uitgerold. Hij mocht zijn spullen niet meer uit zijn auto halen en moest noodgedwongen een deken vragen aan zijn kersverse buren om de nacht door te komen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig