Nigeriaanse doelpuntenmachine wint Gouden Schoen
  Foto:  Photo News

Geen speler van Club Brugge, maar Paul Onuachu is de Gouden Schoen van 2021. De Genkse doelpuntenmachine versloeg Noa Lang en Charles De Ketelaere met klein verschil. Janice Cayman (Lyon) wint voor de tweede keer de Gouden Schoen bij de vrouwen.

‘Ik ben een beetje verrast. Het be­tekent veel voor mij en de club.’ Nadat Club Brugge beslag had gelegd op de meeste nevenprijzen in het 68ste Gala van de Gouden Schoen, was Paul Onuachu zichtbaar van zijn stuk toen hij de prijs in ontvangst mocht nemen. De Nigeriaanse spits scoorde met zijn ogen dicht in de eerste jaarhelft, maar was in het begin van dit seizoen wat stilgevallen. Toch scoorde hij 34 goals in het kalenderjaar 2021. Een fenomenaal aantal dat hem tot een verdiende laureaat maakt.

Onuachu is de eerste Genkse winnaar sinds Wesley Sonck in 2001. De voorbije jaren was het brandpunt van de Gouden Schoen naar Brugge opgeschoven, met een uitzondering vorig seizoen.

‘Het is al de derde keer op rij dat ik voor een speler van Club Brugge stem. Het mag wel eens veranderen’, had ex-laureaat Vincent Kompany met een zure glimlach gezegd tijdens de tv-uitzending. De trainer van Anderlecht moest zich woensdag tijdens het gala in Antwerp ­Expo optrekken aan een twijfelachtige troostprijs. Met Sergio Gomez (8ste) en Lukas Nmecha (9de) heeft paars-wit opnieuw een speler in de top tien. Dat was de voorbije drie edities niet meer gelukt.

Dennis Praet (2014) is nog steeds de laatste Anderlecht-speler die met de trofee voor beste mannelijke Belgische voetballer mocht pronken. Na hem won AA Gent-speler Sven Kums, daarna verhuisde de focus van het Belgische voetbal naar Brugge. José Izquierdo, Ruud Vormer en Hans Vanaken (twee keer) volgden elkaar op. ­Vorig jaar zorgde Lior Refaelov (Antwerp) voor een intermezzo. Anderlecht haalde de Israëliër naar het Astridpark en importeerde zo opnieuw een Gouden Schoen.

Ook dit jaar gaat de prijs niet ­opnieuw naar Brugge. Charles De Ketelaere kreeg de prijs voor belofte van het jaar, Noa Lang voor het mooiste doelpunt. Leider Union moest vrede nemen met de prijs voor beste coach – Felice Mazzu ging ex-Club-coach Philippe ­Clement vooraf. Het spitsenduo Undav-Vanzeir finishte net naast het podium.

Belangrijke rol op EK

Bij de vrouwen won Janice Cayman de trofee. De speelster van Lyon is een van de leidende speelsters achter de Red Flames die deze zomer het EK in Engeland spelen. Zij ging Tessa Wullaert (Anderlecht) en Tine de Caigny (Anderlecht en ­nadien Hoffenheim) vooraf.

‘We zijn allemaal andere type speelsters’, zei Cayman. ‘Tessa heeft een heel mooi seizoen met veel goals en assists gespeeld, ook bij de Red Flames. Tine heeft een heel mooie transfer gemaakt naar Duitsland en de Champions ­League gespeeld.’

Maar het werd dus Cayman van wie in Engeland een belangrijke rol wordt verwacht. ‘Onze doelstelling is voorbij de eerste ronde van het EK geraken. Er is veel ambitie en we hebben een goeie ploeg.’

Romelu Lukaku kreeg voor de tweede keer de prijs voor Beste Belg in het Buitenland. De spits van Chelsea beleeft niet de beste periode onder coach Thomas Tuchel, maar werd met Inter Milaan kampioen in 2021. Hij kreeg de prijs uit handen van assistent-bondscoach Thierry Henry. Hij haalde het voor Kevin De Bruyne (Manchester City) en Thibaut Courtois (Real ­Madrid).

Uitslag Gouden Schoen vrouwen

1. Janice Cayman (Lyon) 260 punten
2. Tessa Wullaert (Anderlecht) 259
3. Tine de Caigny (Anderlecht, Hoffenheim) 227

Uitslag Gouden Schoen mannen

1. Paul Onuachu (Genk) 333 punten
2. Noa Lang (Club) 272
3. Charles De Ketelaere (Club) 271
4. Deniz Undav (Union) 234
5. Junya Ito (Genk) 129
6. Hans Vanaken (Club) 114
7. Dante Vanzeir (Union) 98
8. Sergio Gomez (Anderlecht) 43
9. Lukas Nmecha (Anderlecht) 42
10. Theo Bongonda (Genk) en Tarik Tissoudali (AA Gent) allebei 36