Ref blaast wedstrijd op Afrika Cup af na 85 minuten (en nog eens na 89 minuten)
Janny Sikazwe.   Foto:  rr

Mali heeft op de Afrika Cup een knappe 0-1 zege geboekt tegen Tunesië. Ibrahima Koné scoorde vlak na de rust het enige doelpunt op strafschop. De partij eindigde echter in grote controverse.

Nadat het op achterstand gekomen was, zette Tunesië alles op alles om alsnog een gelijkspel of zege uit de brand te slepen. Een kwartier voor tijd leek dat te gaan lukken, toen het een penalty kreeg, na een ingreep van de VAR. Mali-doelman Ibrahim Mounkoro redde de elfmeter en dus ging het Tunesische slotoffensief door.

Maar in de 85ste minuut floot scheidsrechter Janny Sikazwe de wedstrijd plots af. Niemand wist precies wat er gebeurde, terwijl de Tunesische bank woest richting vierde ref liep. Een foutje, blijkbaar, waarna de partij opnieuw begon. Een minuut later kreeg El Bilal Touré van Mali een rode kaart van Sikazwe, die vervolgens het VAR-advies negeerde dat die straf eigenlijk te streng was.

Door alle oponthoud zouden er wel heel wat extra minuten bijkomen, maar na precies 89 minuten en 40 seconden blies de scheidsrechter opnieuw op zijn fluitje. Match gedaan en deze keer voorgoed.

Tot ontsteltenis van Tunesië. In de tweede helft was de bal ook amper 17 minuten en 28 seconden in het spel. Een ongezien dieptepunt voor een Afrika Cup-wedstrijd. Komt daar nog bij dat Janny Sikazwe in 2018 geschorst werd op verdenking van corruptie.

Al is de hele saga mogelijk nog niet voorbij. Tijdens de persconferentie van de Malinese bondscoach kwamen officials van de Afrikaanse voetbalbond de boel verstoren, omdat de laatste drie minuten van de partij mogelijk alsnog gespeeld moeten worden. Mali liet al weten dat niet te willen.