Prins Andrew ontsnapt niet aan rechtszaak
Een nieuwe tegenslag voor prins Andrew.  Foto:  AP

De rechtbank in New York heeft de weg vrijgemaakt voor een burgerlijke rechtszaak tegen de Britse prins Andrew.

Ook prins Andrew ontspringt de dans niet in de rechtszaak die ­begon bij het misbruik van Jeffrey Epstein en die leidde tot de schuldigverklaring van Ghislaine ­Maxwell. Virginia Giuffre, een van de slachtoffers, brengt nu ook ­Andrew voor de rechter.

De nu 38-jarige Giuffre verklaarde dat ze niet alleen slachtoffer was van de intussen overleden Epstein, maar dat ze op 17-jarige leeftijd drie keer misbruikt werd door Andrew. De 61-jarige prins, de tweede zoon van de Britse ­koningin Elizabeth, heeft de ­beschuldigingen altijd ontkend.

Zijn advocaten deden er de voorbije maanden alles aan om de zaak te laten seponeren. Ze wezen erop dat Giuffre in 2009 een minnelijke schikking had getroffen met Epstein, waarin stond dat ze in ruil voor de afkoopsom van 500.000 dollar (ruim 440.000 euro) niet alleen Epstein, maar ook ‘elke andere persoon’ betrokken bij de zaak zou vrijstellen van juridische vervolging. Maar de rechter oordeelde gisteren dat Giuffre’s burgerlijke rechtszaak gegrond is, waardoor het proces kan doorgaan.

Elizabeths favoriete zoon

Andrew en Giuffre kunnen wel nog instemmen met een minne­lijke schikking, maar de kans daarop lijkt klein. Giuffre stuurt aan op een volledige rechtszaak. Omdat het een burgerlijke zaak is, kan Andrew niet uitgeleverd worden aan de VS. Hij kan dus ­verkiezen de zaak volledig over te laten aan zijn advocaten. Dat zou hem pijnlijke getuigenissen in de rechtbank besparen.

Maar imagoschade zullen hij en het Britse koningshuis sowieso lijden. Hoewel zijn moeder, koningin Elizabeth, hem al ontheven heeft uit bijna al zijn functies, blijft een openbare rechtszaak erg pijnlijk. Andrew wordt beschouwd als Elizabeths favoriete zoon. Zij viert, bij leven en welzijn, in juni haar zeventigste verjaardag op de troon. Hoewel de bezorgdheid over haar gezondheid de voorbije maanden groter is geworden, is Buckingham Palace bezig met de voorbereidingen voor een ‘ongezien’ verjaardagsfeest.