De Britse premier Boris Johnson heeft zich in het Britse Lagerhuis verontschuldigd voor een drink in de tuin van Downing Street tijdens de lockdown.

De Britse premier bevestigde dat hij aanwezig was tijdens het feestje, maar hij dacht naar eigen zeggen dat het werkgerelateerd was. Na 25 minuten is hij weggegaan, maar hij beseft dat hij het evenement had moeten beëindigen.

‘Ik wil me verontschuldigen’, zei Johnson. ‘Ik weet dat miljoenen mensen in dit land de afgelopen achttien maanden uitzonderlijke opofferingen hebben gedaan. Ik erken de pijn die ze hebben doorgemaakt, dat ze geen afscheid konden nemen van hun naasten, dat ze hun leven niet konden leiden zoals ze wilden, of niet de dingen konden doen die ze graag doen. En ik besef dat ze kwaad zijn op mij, op de regering die ik leid, als ze denken dat de regels in Downing Street niet gevolgd worden door de mensen die ze maken. En hoewel ik niet kan vooruitlopen op de conclusies van het onderzoek, weet ik genoeg om te weten dat we sommigen dingen niet goed hebben gedaan. En daarvoor neem ik mijn verantwoordelijkheid.’

Johnson bevindt zich opnieuw in woelig vaarwater na nieuwe onthullingen over alweer een borrel in Downing Street 10, in volle lockdown. Volgens ITV, de commerciële tv-omroep die het nieuws naar buiten bracht, kwamen zo’n 40 medewerkers een glas drinken. Ook de premier zelf en zijn vrouw waren aanwezig. De voorbije weken regende het onthullingen over hoe op het kabinet van de premier de coronaregels met voeten werden getreden. Zeker vijf keer zou er een ‘illegaal’ feestje gehouden zijn.

Verschillende hooggeplaatste Conservatieven hebben hun afkeer eerder al uitgesproken. De oppositie eist zijn ontslag.

Dinsdag barstte een parlementslid nog in tranen uit tijdens een betoog over Johnsons illegale tuinfeestje: