De Britse premier Boris Johnson ligt onder vuur na nieuwe onthullingen over alweer een borrel in Downing Street 10, in volle lockdown. Het is niet zijn eerste uitschuiver. Een overzicht.

- 11 januari: parlementslid in tranen

Jim Shannon barst uit tijdens een vragensessie in het Lagerhuis over een nieuw coronaschandaal rond premier Boris Johnson (zie video). Hij kon zijn emoties amper bedwingen omdat zijn schoonmoeder overleed aan de gevolgen van covid.

- 10 januari: uitnodiging voor feestje lekt

Een mail waarin Johnsons privésecretaris meer dan honderd mensen uitnodigt voor een feest lekt. Ze zouden hun eigen drank moeten meebrengen voor een feestje in Johnsons ambtswoning. Dat feestje zou eind mei 2020 hebben plaatsgevonden en telde een veertigtal gasten.

- 19 december: foto van tuinfeest lekt

De Britse krant The Guardian publiceert een foto van een lockdownfeestje in de tuin van Johnsons ambtswoning. De foto zou dateren van mei 2020, toen een lockdown gold.

- 18 december: Brexitminister neemt ontslag

David Frost, jarenlang Brexit-bondgenoot van Johnson, stapt op als Brexitminister. Hij kan zich niet meer vinden in de richting die de regering uitgaat.

- 17 december: Conservatieven verliezen verkiezingen in eigen bolwerk

Na 200 jaar verliest Johnsons partij hun zetel in North Shropshire. De zetel moest ingevuld worden na het vertrek van zijn parlementslid Owen Paterson. Johnson zegt achteraf dat hij zich verantwoordelijk voelt voor de nederlaag.

- 14 december: Conservatieven in de clinch voor coronamaatregelen

Een deel van de Conservatieve parlementsleden steunen Johnsons nieuwe coronamaatregelen niet. Het leidt tot extra vragen over zijn leiderschap.

- 9 december: Gesjoemel met verkiezingsgeld

De Conservatieven krijgen een boete van 21.360 euro van de controledienst op verkiezingen. Een donatie voor zijn verkiezingscampagne zou Johnson in een eigen luxe-appartement gepompt hebben.

- 8 december: Medewerker stapt op

Johnson biedt zijn excuses aan voor het kerstfeestje. Allegra Stratton, de woordvoerster die in het filmpje grappen maakte over het lockdownfeestje, neemt in tranen ontslag.

- 7 december: Beelden lekken

Luttele momenten nadat Johnson had verklaard dat er ‘geen lockdownregels overtreden werden’, publiceert ITV beelden van medewerkers die een persconferentie voorbereidden. Daarin is te zien hoe Johnsons personeel lacherig doet over het kerstfeestje tijdens de lockdown.

- 30 november: artikel over lockdownfeestje op Kerstmis

De Britse krant Daily Mirror publiceert een eerste artikel over een corona-overtreding van Boris Johnson. Op kerstmis 2020, wanneer het land eigenlijk in lockdown was, vond een kerstfeestje plaats in de kantoren van de regering. In de weken erna komen er nog artikels met foto’s waarop te zien is hoe een verkleede Johnson quizmaster speelt in een online kerstquiz voor z’n personeel.

- 22 november: Peppa Pig World speech

Johnson raakt de draad kwijt bij een speech voor een groep bedrijfsleiders. Hij begint dan maar te spreken over zijn recent bezoek aan ‘Peppa Pig World’. Een pretpark in het thema van tekenfilmfiguur Peppa Pig. ‘Het is echt mijn soort plaats’, zei Johnson toen. Hij liet een vreemde indruk na.

- 3&4 november: U-bocht nekt Paterson

De Conservatieven probeerden de schorsing van Conservatief parlementslid Paterson te boycotten in een stemming. Ze zouden tegelijk de onderzoeksprocedure naar parlementairen moeilijker maken. Paterson werd betaald voor lobbywerk terwijl hij in het parlement zetelde. Zo overtrad hij de regels van het parlement en riskeerde hij dertig dagen schorsing.

De Conservatieven stootten op veel protest omdat ze voor Paterson in de bres willen springen. De beschuldigingen komen hard binnen bij Johnson. De hulp voor Paterson wordt niet gestemd en hij vertrekt uit het parlement.

- Eind september: Wachtrijen aan de Britse tankstations

Door een tekort aan vrachtwagenchauffeurs raakt brandstof niet snel genoeg in de tankstations. De wachtrijen aan de pomp worden langer en langer. Al snel komt het verwijt dat het tekort aan chauffeurs het gevolg is van Johnsons geliefkoosde Brexit.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig