Crevits schrapt steun voor 64 opleidingen
Volgens minister Hilde Crevits voldoen de opleidingen niet aan haar criteria voor arbeidsmarktgerichtheid.  Foto: dba

Voor 64 opleidingen kunt u straks geen ondersteuning, zoals opleidingsverlof, meer krijgen. Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) schrapt onder meer niet-erkende opleidingen tot psychotherapeut, omdat ze niet meer arbeidsmarktgericht zijn.

In de zomer van 2021 kwam minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) met opmerkelijk nieuws: een opleiding kaartleggen of hypnose zou voortaan geen Vlaamse subsidies meer kunnen krijgen. Nu heeft Crevits ook beslist om geen hulpmiddelen, zoals opleidingsverlof, meer te voorzien voor het volgen van 64 andere opleidingen. Het gaat dan onder meer om niet-erkende opleidingen tot psychotherapeut, het postgraduaat voeding en oncologie of de opleiding ‘welzijn voor werknemers met of zonder werk’. Volgens Crevits voldoen die opleidingen niet aan haar criteria voor arbeidsmarktgerichtheid.

Voor ruim 7.500 opleidingen kan wel nog een hulpmiddel aangevraagd worden. Uit de cijfers van het schooljaar 2020-2021 blijkt dat veel Vlamingen dat ook effectief hebben gedaan. Er werden ruim 96.000 terugbetalingsaanvragen voor het Vlaams opleidingsverlof aangevraagd, zo’n 5 procent meer dan het jaar ervoor. Studerende werknemers krijgen zo verlof van hun werkgever met behoud van loon. 65.000 aanvragen werden goedgekeurd. Het aantal cursisten is jonger en vaak ingeschreven in een opleiding in het hoger onderwijs.

Het gebruik van een opleidingscheque, waarmee je als werknemer bijvoorbeeld je inschrijvingsgeld kunt betalen, is in dezelfde periode wel gedaald, met 37 procent. Dat is volgens Crevits voornamelijk te wijten aan de coronacrisis, waarbij mensen het volgen van een opleiding op eigen initiatief vaker uitstellen. Er werden ruim 11.000 aanvragen goedgekeurd.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig