Heldhaftige rat van Belgische ngo die in Cambodja mijnen opspoorde, is overleden
In een halfuur kon Magawa de oppervlakte van een tennisveld uitkammen.  Foto: reuters

De gambiahamsterrat Magawa die in Cambodja mijnen opspoorde en zo talrijke levens heeft gered, is overleden. Het dier spoorde in vijf jaar tijd een 100-tal mijnen en explosieven op. Twee jaar geleden won de rat nog een Britse prijs voor heldenmoed.

In juni vorig jaar ging Magawa met pensioen. In zijn carrière van vijf jaar heeft de rat geholpen bij de opruiming van zowat 225.000 m² aan terreinen, of zowat 42 voetbalvelden. Hij spoorde in die periode een honderdtal mijnen en andere explosieven op, wat hem de succesvolste ‘Hero Rat’ van Apopo maakte. In een halfuur kon hij de oppervlakte van een tennisveld uitkammen, wat voor een persoon met een metaaldetector tot vier dagen kan duren. Met zijn 1,2 kilo en 70 cm was hij veel groter dan vele andere rattensoorten, maar nog altijd klein en licht genoeg om de mijnen niet te doen afgaan.

Volgens Apopo verkeerde Magawa in goede gezondheid. Tegen het weekend begon hij tekenen van vermoeidheid te vertonen. De rat werd acht jaar, wat voor zo’n dier heel oud is.

   • Buidelrat wint Britse prijs voor heldenmoed

De ngo Apopo is actief in Azië en Afrika en heeft zijn hoofdkwartier sinds 2000 in het Sokoine University Agriculture in Tanzania. Daar werd ook Magawa geboren en opgeleid, zoals alle andere Apopo-ratten die landmijnen opsporen. De medewerkers van de ngo leren dieren om op de grond te krabben als ze de aanwezigheid van TNT opmerken. Zo kan veel sneller gewerkt worden dan met metaaldetector.

In september 2020 kreeg Magawa een gouden medaille toegekend van de Britse dierenbeschermingsorganisatie PDSA (People’s Dispensary for Sick Animals). Die organisatie bekroont elk jaar een dier voor zijn of haar moed. Magawa was de eerste rat die zo’n prijs kreeg.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig