Vrees voor vaccinatiemoeheid: WHO en EMA willen niet blijven boosteren
  Foto:  REUTERS

De bevolking herhaaldelijk boostervaccins toedienen is in de strijd tegen het coronavirus geen levensvatbare strategie. Daarvoor hebben dinsdag experts van de Wereldgezondheidsorganisatie  WHO gewaarschuwd. Ook het Europese geneesmiddelenagentschap EMA ziet een booster om de drie of vier maanden niet zitten.

Een WHO-expertengroep die de vaccins tegen het coronavirus overziet meent dat ‘een vaccinatiestrategie gebaseerd op herhaalde boosters van de eerste vaccins weinig kans om geschikt of levensvatbaar te zijn’ heeft.

Ook het Europese Geneesmiddelenagentschap (EMA) is sceptisch over het herhaaldelijk toedienen van boosterprikken om de drie, vier maanden. ‘Dat zou geen duurzame langetermijnstrategie zijn’, zo stelde hoofd vaccinatiestrategie Marco Cavaleri dinsdag op een persbriefing. Voor de meest kwetsbaren, in het bijzonder mensen met verminderde immuniteit, kan het wel een ander verhaal zijn, zo voegde hij toe.

Vaccinatiemoeheid

Het EMA vreest niet enkel dat herhaaldelijke boosters het immuniteitssysteem zouden kunnen ‘overbelasten’, maar ook dat de bevolking het vaccineren moe zal worden. Daarom moet er nagedacht worden over een strategie op langere termijn.

In een scenario waarin de pandemie evolueert naar een endemie zou men bijvoorbeeld een prik aan het begin van het winterseizoen kunnen overwegen, aldus het hoofd vaccinatiestrategie.

Andere vaccins

Er moeten daarom vaccins komen die de verspreiding van het virus beter voorkomen. Ze moeten ook een krachtige reactie van het immuunsysteem oproepen, om zo de noodzaak voor een herhaling van boosterprikken te verminderen.

Maar zo ver is het dus nog niet. In afwachting van zulke vaccins stellen de experts voor ‘om misschien de samenstelling van de huidige vaccins bij te werken, om ervoor te zorgen dat ze de door de WHO aanbevolen niveaus van bescherming tegen besmetting en ziekte blijven bieden’, ook tegen varianten zoals omikron. Farmabedrijven Pfizer en BioNTech denken hun aangepast vaccin in maart klaar te kunnen hebben. Moderna mikt met zijn omikronvaccin op de herfst.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in