Noord-Korea vuurt opnieuw ‘ongeïdentificeerd projectiel’ af
Enkele dagen geleden schoot Pyongyang al een ander projectiel af.  Foto:  Getty Images

Noord-Korea heeft een ‘ongeïdentificeerd projectiel’ afgevuurd in de richting van de Japanse Zee. Dat meldt het Zuid-Koreaanse persagentschap Yonhap op gezag van het Zuid-Koreaanse leger.

Ook de Japanse kustwacht maakte melding van de lancering. Volgens de Japanners ging het om een ‘object dat lijkt op een ballistische raket’. De Zuid-Koreaanse stafchefs van het leger gaven geen extra details, aldus Yonhap.

Het nieuws komt er enkele dagen nadat Pyongyang een ander projectiel afschoot. Woensdag bevestigde het officiële Noord-Koreaanse persbureau KCNA dat het om een test met een hypersonische raket ging die nauwkeurig een doelwit raakte op 700 kilometer afstand.

Nieuwsjaarsbelofte

Met de lanceringen lijkt leider Kim Jong-un zijn nieuwsjaarsbelofte te willen waarmaken. Hij zei het Noord-Koreaanse leger te zullen versterken om zo de onstabiele internationale situatie het hoofd te bieden na vastgelopen vredesbesprekingen met Zuid-Korea en de Verenigde Staten.

De Amerikaanse president Joe Biden heeft al verschillende gezegd dat hij Noord-Koreaanse gezanten wil ontmoeten en wil praten over denuclearisatie. Ook Noord-Korea liet weten open te staan voor verdere gesprekken, maar enkel als de Verenigde Staten en anderen ‘vijandig beleid’, zoals sancties en militaire oefeningen, laten vallen.

Pyongyang mag volgens de internationale wetgeving geen ballistische of nucleaire wapens testen. Veel waarnemers verwachten niet dat Kim zijn nucleaire arsenaal ooit volledig zal overgeven. Noord-Korea stelt dat zijn raketproeven en andere militaire activiteiten voor zelfverdediging zijn en vergelijkbaar zijn met die welke andere landen regelmatig uitvoeren. Eerder noemde Noord-Korea experte Jenny Town in De Standaard het weinig waarschijnlijk dat Noord-Korea zal stoppen met het testen van raketten zolang Zuid-Korea dat blijft doen.

Afgestemd op VN-Veiligheidsraad

De VN-Veiligheidsraad vergaderde maandag op verzoek van de permanente leden Verenigde Staten, Frankrijk en Groot-Brittannië over de nucleaire proeven van Noord-Korea. Samen met Ierland en Albanië riepen de landen Noord-Korea op ‘om af te zien van verdere destabiliserende acties.’

Volgens analisten zou Noord-Korea de lancering van de vermoedelijk ballistische raket hebben afgestemd op de vergadering van de VN-Veiligheidsraad. ‘De lancering heeft politieke en militaire motieven’, aldus onderzoeker aan het Koreaans instituut voor onderzoek naar de nationale strategie Shin Beom-chul aan persagentschap AFP. ‘Noord-Korea zet de tests voort om zijn nucleair arsenaal te diversifiëren, maar heeft de lancering gepland op de dag van de vergadering van de Veiligheidsraad om de politieke impact te maximaliseren.’