camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Kort 

De tien nieuwsfeiten van de dag

dinsdag 11 januari 2022 om 17.00 uur

1 Jonge OCMW-voorzitter Adrien Dolimont wordt Waals minister van Begroting en Sport

Adrien Dolimont.   Belga

De opvolger van Jean-Luc Crucke (MR) in de Waalse regering is bekend: de 33-jarige Adrien Dolimont wordt de nieuwe minister van Begroting, Financiën en Sport als vervanger van Jean-Luc Crucke die ontslag nam.

Dolimont is burgerlijk ingenieur en heeft zelfs een doctoraat op zak, maar heeft geen enkele ervaring heeft op parlementair of regeringsniveau. Hij kwam een eerste keer in de schijnwerpers toen hij als 18-jarige schepen werd in Ham-Sur-Heure-Nalinnes, een kleine gemeente in Henegouwen, iets ten zuiden van Charleroi. Dolimont had enkele maanden geleden burgemeester moeten worden, maar partijgenoot en burgemeester Yves Binon weigerde de deal gestand te doen. Hij is er nu OCMW-voorzitter.

2Omikron kan helft Europese bevolking besmetten, waarschuwt WHO

In het huidige besmettingstempo kan binnen twee maanden meer dan de helft van de Europeanen besmet zijn met de omikronvariant. Daarvoor waarschuwt Hans Kluge, de Europese directeur van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). In een persbriefing sprak hij over een ‘vloedgolf’ van omikron.

3Geen Overlegcomité vrijdag

Er wordt nu vrijdag geen nieuw Overlegcomité gehouden. De focus zal deze week liggen op verdere voorbereidingen en voorbereidend overleg met onder meer de ministers-presidenten. Op basis daarvan zal een nieuw Overlegcomité gepland worden. Wellicht komt dat er in de loop van volgende week. Wat dat betekent voor de coronabarometer, die er tegen vrijdag zou komen, is niet duidelijk.

4Parket start onderzoek naar incident met gebruikte spuit bij vaccinatie van kind

Het parket van Oost-Vlaanderen start een onderzoek naar een incident in het vaccinatiecentrum van Evergem, waar een kind werd geprikt met een spuit die al gebruikt was.

De feiten speelden zich zaterdagavond af in vaccinatiecentrum Hoge Wal, op de eerste dag van de vaccinatie van kinderen van 5 tot 11 jaar. Een van de vrijwilligers had voor de grap een gebruikte spuit in de box met vaccins gelegd. Zijn collega gebruikte ze om een ander kind te prikken en merkte toen pas dat ze leeg was. Ze werden allebei op non-actief gezet.

5Gemiddelde dagelijkse ziekenhuisopnames door coronabesmetting stijgt met bijna een vijfde

Uit cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano blijkt dat het aantal coronabesmettingen en het aantal ziekenhuisopnames daardoor verder blijven stijgen. Ten opzichte van een week eerder stegen de opnames met 17 procent. Het aantal besmettingen steeg met maar liefst 85 procent.

6Europees Parlementsvoorzitter David Sassoli overleden

Europees Parlementsvoorzitter David Sassoli (65) is deze ochtend overleden. Dat meldde zijn woordvoerder Roberto Cuillo op Twitter. Maandag was bekendgeraakt dat hij in het ziekenhuis in Aviano, Italië, lag met ‘ernstige complicaties als gevolg van een disfunctie van het immuniteitssysteem’.

Volgende week kiest de plenaire vergadering van het Europees Parlement een nieuwe voorzitter.

David Sassoli werd 65.  EPA-EFE

7 Van Dale wordt genderneutraal

In de volgende editie van de ‘Dikke Van Dale’, het Groot Woordenboek van de Nederlandse Taal, krijgt een groot aantal woorden dat naar personen verwijst naast een ‘m’ en ‘v’ ook een genderneutrale ‘x’. De aanduiding m/v/x is vanaf 22 maart te zien in de nieuwe editie en online.

De nieuwe toevoeging komt bij bijna 15.000 woorden te staan. Het gaat om alle ‘de-woorden’ die een persoon aanduiden, maar die niet per se verwijzen naar een biologisch geslacht, aldus Van Dale. ‘Bijvoorbeeld: de minister, de voetballer, de held, de bakker of de crimineel.’ Bij de-woorden die wel duidelijk wijzen op een biologisch geslacht, zoals de vuilnisman, de non, de vader of de kraamvrouw, verandert niets. Die woorden behouden alleen een (m) of een (v).

De wijziging in de nieuwe editie van het woordenboek is volgens Van Dale ‘een gevolg van de veranderende opvattingen in de samenleving, waardoor het taalgebruik mee verandert’.

8Droneaanval in Tigray doodt zeventien burgers

Een luchtaanval in Tigray, een conflictgebied in het noorden van Ethiopië, heeft maandag 17 mensen het leven gekost, melden twee hulpverleners aan het persagentschap Reuters. De meeste slachtoffers van de aanval in het plaatsje Mai Tsebri zijn vrouwen. De hulpverleners baseerden zich op lokale overheden en ooggetuigen.

Vrijdag al had een luchtaanval 56 mensen het leven gekost in een kamp voor ontheemden in Dedebit, ook in Tigray. De Amerikaanse president Joe Biden maakte zijn bezorgdheid over aan de Ethiopische premier Abiy Ahmed over de burgerdoden. Een woordvoerder van het Ethiopische leger reageerde nog niet op een vraag om commentaar.

9Noord-Korea vuurt opnieuw ‘ongeïdentificeerd projectiel’ af

Noord-Korea heeft een ‘ongeïdentificeerd projectiel’ afgevuurd in de richting van de Japanse Zee, meldt het Zuid-Koreaanse persagentschap Yonhap op gezag van het Zuid-Koreaanse leger. Ook de Japanse kustwacht meldde de lancering. Volgens de Japanners ging het om een ‘object dat lijkt op een ballistische raket’.

Het nieuws komt er enkele dagen nadat Pyongyang een ander projectiel had afgeschoten. Afgelopen woensdag bevestigde het officiële Noord-Koreaanse persbureau KCNA dat het om een test met een hypersonische raket ging die nauwkeurig een doelwit raakte op 700 meter afstand.

Een beeld van de lancering van een raket op 5 januari, volgens KCNA.  via Reuters

10President Oekraïne wil top over conflict met Rusland

De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft opgeroepen tot een top met Rusland, Frankrijk en Duitsland om het conflict met de pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne te beëindigen. ‘Het is tijd om een akkoord te vinden om dit conflict te beëindigen en we zijn klaar om de nodige beslissingen te nemen tijdens een nieuwe top met vier’, aldus Zelenski. Kiev heeft de voorbije maanden al vaker opgeroepen tot zo’n top binnen het zogenaamde ‘Normandiëformat’, maar Moskou heeft die oproepen telkens verworpen.

De podcasts van De Standaard