‘The power of the dog’ en ‘Succession’ grote winnaars op Golden Globes
  Foto: Netflix

De film The power of the dog heeft maandag de Golden Globes voor beste dramafilm, beste regisseur en beste mannelijke bijrol gewonnen. Ook West side story doet het erg goed, met awards voor de beste comedy- of musicalfilm, beste actrice in een comedy/musical en beste vrouwelijke bijrol. Op het kleine scherm is Succession de grote overwinnaar.

De sombere western van Jane Campion was een van de grote favorieten voor de Golden Globes, met zeven nominaties. Campion volgt als tweede vrouw in de voetsporen van Chloé Zhao, van wie de film Nomadland vorig jaar de Golden Globe voor beste dramafilm won. Kodi Smit-McPhee kreeg daarnaast de Golden Globe voor beste mannelijke bijrol.

De remake van de musical West side story door Steven Spielberg was vier keer genomineerd, en kon er daar drie van verzilveren. Enkel Spielberg zelf grijpt naast het beeldje voor de beste regisseur, dat dus naar Jane Campion ging. Rachel Zegler kreeg de award voor beste actrice in een komedie of musical, Ariana DeBose die voor de beste vrouwelijke bijrol.

Biopics staan garant voor acteursprijzen. Nicole Kidmans vertolking van Lucille Ball in Being the Ricardos won de award voor de beste actrice in een drama. Geen beeldjes dus voor de fel gehypete vertolkingen van Kristen Stewart als prinses Diana in Spencer of Lady Gaga in House of Gucci. Will Smith krijgt de award voor beste acteur in een dramafilm, voor King Richard. Daarin speelt hij de vader van tenniskampioenen Venus en Serena Williams. De Golden Globe voor beste acteur in een musical of comedy ging naar Andrew Garfield voor Tick, tick... boom!. Garfield speelt er de bevlogen musicalauteur Jonathan Larson.

De beste niet-Engelstalige film kwam niet van Paolo Sorrentino (The hand of god), Pedro Almodovar (Madres Paralelas) of van Asghar Farhadi (A hero), maar wel van de Japanner Ryusuke Hamaguchi. Zijn geslaagde Murakami-verfilming Drive my car won het beeldje.

Naast The power of the dog gold Belfast als topfavoriet. Het drama over de Ierse troubles kon slechts één van zijn zeven nominaties verzilveren: die voor beste screenplay. Dune moet zich tevredenstellen met de prijs voor de beste originele muziek. De beste animatiefilm kwam (alweer) van Disney. Nochtans was Encanto geen hoogvlieger.

Televisieprijzen

De Golden Globes bekronen ook het kleine scherm. Niemand kon dit jaar om de HBO-show Successionheen. Die won dan ook enigszins voorspelbaar de Golden Globe voor beste dramaserie. Jeremy Strong won voor zijn rol in de reeks de award voor beste acteur in een drama en wint zo onder meer van zijn Succession-collega Brian Cox. De derde award voor de reeks gaat naar Sarah Snook, voor de beste vrouwelijke bijrol in een televisieserie.

Hans Cottyn, chef opinie bij De Standaard, is in de ban van Succession. Hij vertelt waarom in podcast Radar.

De beste musical- of komediereeks van het jaar was volgens de Globes de HBO-komedie Hacks. Bij ons was die reeks nog niet te zien. Regisseur Barry Jenkins wint met zijn Colson Whitehead-verfilming The underground railroad, te bekijken op Amazon Prime, in de categorie ‘Best television motion picture’, zeg maar ‘beste minireeks’. De concurrentie was met onder andere Mare of Easttown en Dopesick niet min.

Michaela Jaé Rodriguez kroont zich tot de beste vrouwelijke actrice in een dramareeks voor haar vertolking van Blanca Evangelista, ‘mother of the house of Evangelista’ in Pose, een reeks over de New Yorkse ballroomscene. Ze laat daarmee vedetten als Jennifer Aniston en Elisabeth Moss met lege handen achter en schrijft geschiedenis als eerste trans actrice die een Golden Globe wint. Op Instagram schrijft ze de vreugde van zich af. ‘Dit opent deuren voor zoveel jonge, getalenteerde mensen’, klinkt het onder meer.

In mineur

De vraag is of de Golden Globes met deze editie hun reputatie kunnen herstellen. De awards moesten het als filmprijs altijd al afleggen tegen de prestigieuzere Oscars en voor televisiemakers zijn de Emmy’s nog net iets gegeerder. Bovendien was het een awardshow in mineur. Er was dit jaar geen publiek vanwege het coronavirus. CNN trok de stekker uit de televisie-uitzending en zelfs de rode loper werd niet uitgerold. Filmliefhebbers moesten het dit jaar doen met een reeks weinig tot de verbeelding sprekende tweets.

Neem daar nog bij dat de Golden Globes in schandaalsfeer zijn beland. NBC, dat het gala sinds 1996 uitzendt, trok zich terug nadat uit onderzoek van de krant Los Angeles Times was gebleken dat onder de 87 leden met stemrecht van de Hollywood Foreign Press Association (HFPA), die de awards uitdeelt, geen enkele zwarte persoon zat. Er kwamen ook gedetailleerde beschuldigingen van financiële en ethische tekortkomingen binnen de groep naar voren. 

In de maanden die daarop volgden, heeft de HFPA dan ook haar statuten herzien. Er werden 21 nieuwe leden toegevoegd, onder wie zes mensen van kleur, en er werd een ‘chief diversity officer’ aangesteld. De inspanningen leken echter onvoldoende en verschillende acteurs spraken zich openlijk uit tegen de hervormingen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig