Australische minister van Migratie twijfelt nog over nieuwe uitwijzing Novak Djokovic
  Foto:  AFP

De Australische rechter heeft het bevel om tennisser Novak Djokovic uit te wijzen, vernietigd. Hij kan de Australian Open spelen, tenzij de Australische minister van Migratie hem opnieuw uitwijst. Dan is het meteen voor drie jaar over en out voor Djokovic.

De Servische tennisser Novak Djokovic mag zijn quarantainehotel verlaten en zijn visum ophalen. Dat heeft een Australische rechter beslist. Maar de Australische minister van Migratie kan alsnog een uitwijzingsbevel opleggen aan de tenniskampioen. Mocht hij dat doen, dan mag Djokovic meteen voor drie jaar niet meer op Australische grond komen. Alex Hawke, de verantwoordelijke minister, heeft gereageerd door te zeggen dat hij geen overhaaste beslissing zal nemen. De minister heeft dat persoonlijke recht als het van ‘publiek belang’ is en als hij ‘redenen’ heeft om het visum in te trekken.

Djokovic mocht Australië niet in, omdat hij niet gevaccineerd is. Australië vereist een vaccinatiebewijs. De federale rechter oordeelde echter dat de tennisser te laat is ingelicht over de beslissing dat zijn visum zou worden ingetrokken. ‘We spelen allemaal volgens dezelfde regels’, zei rechter Anthony Kelly in zijn slotrede. ‘En die zijn hier niet nageleefd.’ Dat moet prikken voor premier Scott Morisson. Die had Djokovics visum ingetrokken met de gevleugelde woorden: ‘De regels zijn de regels.’

Net Samuel Beckett

Djokovic hoopt in Australië geschiedenis te schrijven door zijn 21ste Grand Slam-titel te veroveren. De lokale migratieregels doorkruisten die ambitie. De nummer 1 van de wereld is namelijk ook ’s werelds bekendste antivaxer. Met een ‘medische uitzondering’ – herstel na een recente coronabesmetting, bleek zaterdag – hoopte hij alsnog mee te kunnen doen aan het toernooi. De grenspolitie vond hem toch een gevaar voor de volksgezondheid en trok zijn vrijstelling weer in. De Serviër pikte dat niet en vocht zijn uitwijzing aan voor de federale rechtbank.

De hoorzitting verliep traag en werd verschillende keren onderbroken. ‘Deze liveblog voelt net iets te vaak als een toneelstuk van Samuel Beckett’, schreef The Guardian schertsend in zijn liveverslag. Ook de rechter was geïrriteerd, maar dan eerder vanwege het bochtenwerk van de Australische overheid. De kwestie maakte rechter Anthony Kelly naar eigen zeggen ‘enigszins geagiteerd’. ‘Wat had hij nog meer kunnen doen’, vroeg hij zich af over Djokovic. En waarom aanvaarden de Australische ambtenaren een vrijstelling niet die goedgekeurd is door een onafhankelijke arts én door een onafhankelijk regeringspanel van de Australische staat Victoria? Critici beweren dat de conservatieve federale regering stokken in de wielen wilde steken van de progressieve deelstaatregering van Victoria. De rechter lijkt daarin te volgen.

Losgeslagen meute

Een meute supporters van Djokovic had zich voor de rechtbank verzameld en ging helemaal loos toen een zwarte auto verscheen. De fans vermoedden dat hun idool in die wagen zat. De politie greep in. Volgens een ooggetuige kregen een vader en zijn dochter pepperspray in het gezicht. Op beelden is ook te zien hoe een agent zich de pepperspray uit de ogen wrijft.

Het Park Hotel waar tennisser Novak Djokovic verblijft is niet enkel een quarantainehotel, maar ook een detentiecentrum voor asielzoekers. Een verdieping boven Djokovic zitten dertig asielzoekers vast die er al een langere tijd verblijven. Een van hen nam een video op in zijn kamer waarin hij zegt de tennisser te steunen, maar tegelijkertijd ook aandacht vraagt voor de moeilijke situatie waarin de asielzoekers verkeren.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig