Kazachstan: Voormalige topman veiligheidsdienst opgepakt
Een beeld van na de rellen in Almaty  Foto:  AP

In Kazachstan is het voormalige hoofd van de nationale veiligheidsdienst opgepakt wegens verraad. Directeur Karim Massimov was eerder al ontslagen na de rellen en onrust in de voormalige Sovjetrepubliek. 

Massimov werd donderdag in hechtenis genomen na de start van een onderzoek wegens hoogverraad. Ook verscheidene andere personen werden opgepakt.

Massimov, een voormalig premier, werd deze week uit zijn functies ontheven nadat protest en  rellen over hoge brandstofprijzen in het Centraal-Aziatisch land waren uitgemond in chaos en geweld. 

President Kassym-Jomart Tokajev gaf vrijdag de politie toestemming zonder waarschuwing het vuur te openen om een einde te maken aan de protesten. Intussen heeft Rusland troepen gestuurd ter ondersteuning van de lokale overheden.

De onrust in Kazachstan begon op 2 januari toen het prijsplafond voor LPG, een veelgebruikte en goedkope brandstof in het land, werd geschrapt. De brandstof werd meteen dubbel zo duur. Het leidde tot protesten die begonnen in Aktau en Zjanaozen en zich snel uitbreidden. De onvrede over president Kassym-Jomart Tokajev en diens voorganger, de autoritaire Noersoeltan Nazarbajev, sluimert al veel langer in Kazachstan. Diezelfde Nazarbajev heeft zijn landgenoten intussen opgeroepen om zich achter het huidige staatshoofd te scharen. De steun van de bevolking is nodig om de crisis in het land aan te pakken, vindt hij.

Opvallend is dat de oproep er komt net nadat de arrestatie van Karim Massimov werd bekendgemaakt. Massimov, een ex-premier, wordt gezien als een nauwe bondgenoot van Nazarbajev. Nazarbajev zelf was president van Kazachstan van 1991, toen het land onafhankelijk werd, tot 2019. Hij oefent volgens waarnemers nog altijd een zeer grote invloed uit op het beleid.

Kazachstan: Voormalige topman veiligheidsdienst opgepakt
Foto:  afp

De VS hebben een deel van hun diplomatieke personeel weggehaald uit het land uit voorzorg.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig