Acteur Sidney Poitier op 94-jarige leeftijd overleden
Sidney Poitier.   Foto:  EPA-EFE

De Bahamaans-Amerikaanse acteur Sidney Poitier is op 94-jarige leeftijd overleden. Hij was de eerste zwarte acteur die een Oscar kreeg voor beste mannelijke acteur.

Verschillende Britse en Amerikaanse media melden het overlijden van Sidney Poitier. Poitier was de eerste zwarte acteur die een Oscar ontving voor de beste mannelijke hoofdrol. Hij kreeg die onderscheiding in 1964 voor zijn rol in de film Lilies of the Field. Hij was een van de eerste zwarte acteurs in de mainstream filmindustrie van Hollywood. Zo speelde hij onder meer in de films Guess who’s coming to dinner en In the heat of the night. Vanaf de jaren 70 bezette hij ook frequent de regiestoel. Poitier werd geboren in Miami, maar groeide op in de Bahama’s.

Het overlijden is aan de internationale media bevestigd door Fred Mitchell, minister van Buitenlandse Zaken op de Bahama’s. De premier van de Bahama’s, Chester Cooper, reageerde al op het overlijden: ‘Er is verdriet omdat hij er niet meer is en we hem niet kunnen zeggen hoeveel hij voor ons betekent. Er is ook vreugde omdat hij zo veel deed om de wereld te tonen dat nobele intenties de wereld kunnen veranderen. We verloren een icoon, een held, een vechter, een nationale schat.’

De oorzaak van zijn overlijden is nog niet bekend.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig