Podcasttips | Hackers doen een boekje open
  Foto:  Getty Images/iStockphoto

Hackers worden altijd afgebeeld met een capuchon. Hun toetsenborden lichten op in felgroene neon. In Daniël Verlaans podcast klinken ze een stuk gewoner. En dan is er nog het buitengewone levensverhaal van Hooked en het overlevingsverhaal van Christiane.

Er werd in de voorbije weekends heel wat teruggeblikt. In het journalistieke jaarverslag vertelde ik over de opstart van deze nieuwsbrief. Het podcastteam deelde dan weer hun favoriete producties van het voorbije jaar.

Voor 2022 ben ik van één ding al zeker: ook dit jaar zal er weer heel wat moois te beluisteren zijn. Laten we dus vooruitkijken en op ontdekking gaan.

De podcast- en wetstraatredactie van De Standaard neemt alvast een voorafname op het politieke jaar. Het wordt hét jaar waarin De Croo en co. zich moeten bewijzen.

Podcasttips | Hackers doen een boekje open
Daniël Verlaan laat je binnen in de cockpit van hackers.  Foto:  De Stroom

1. Hackers doen een boekje open

Wordt dit het jaar waarin ons land kennismaakt met Daniël Verlaan? In Nederland is hij in journalistieke middens een klinkende naam. Met zijn onderzoek naar de duistere kanten van het internet won hij zowel de Loep voor opkomend onderzoeksjournalistiek talent als de Tegel voor journalistiek talent. Hij waarschuwt voor lekken en phishing, viel al eens hals over kop een digitale top van EU-ministers binnen en legde een wraakpornonetwerk bloot. In 2020 verscheen zijn eerste boek, Ik weet je wachtwoord.

Dat is ook de naam van zijn podcast. Sinds november verschijnt die elke laatste woensdag van de maand. In elke aflevering legt hij een hackingzaak bloot en laat hij daarbij de hackers aan het woord. In de tweede aflevering kom je bijvoorbeeld te weten hoe een Nederlander achter het wachtwoord van Donald Trumps twitteraccount kwam. Niet een keer, maar twee keer! Het is een amusant half uur dat je een blik achter de schermen van de ethische hackers gunt.

Beluister ‘Ik weet je wachtwoord’ >

Podcasttips | Hackers doen een boekje open
Apple produceert nu ook podcasts.  Foto:  Apple TV+

2. Van Boeing tot bankovervaller: de vrije val van een ingenieur

Een trieste mijlpaal uit 2021: een recordaantal Amerikanen stierf aan een overdosis drugs. Experts wijten dat aan de psychologische tol van de coronapandemie en het gevaarlijke opiaat fentanyl, dat nog sterker is dan heroïne. Maar hoe raakten zoveel Amerikanen verslaafd?

Bij het antwoord op die vraag valt al snel de naam Sackler. De familie achter Purdue Pharma vergaarde een fortuin met Oxycontin, een uiterst verslavende pijnstiller. Disney+ maakte er met Dopesick een indrukwekkende televisiereeks over. Mediaredactrice Valerie Droeven vertelde erover in cultuurpodcast Radar.

Beluister ‘Radar’ >

Ook Apple TV+ buigt zich over de problematiek, maar dan in podcastvorm. In het negendelige Hooked maak je kennis met Tony Hathaway, een beruchte bankovervaller. Nochtans was hij ooit een voorbeeldige burger, een ingenieur bij Boeing en vader van twee. Na een pijnlijke val kwam hij in aanraking met Oxycontin, het begin van een verwoestende verslaving die hem in de misdaad deed belanden.

Journalist Josh Dean wilde aanvankelijk een podcast maken over bankovervallen, maar herkende in Hathaways verhaal de kroniek (en tragiek) van Purdue Pharma. In de eerste aflevering krijgt hij alsnog zijn true crime-moment. Hij trekt je het verhaal binnen via Hathaways laatste bankoverval en spoelt vanaf daar de tape terug: hoe is het zover kunnen komen? Het is ontegensprekelijk een zeer straf verhaal. Het enige minpuntje is Josh Dean zelf. Hij is een weinig charismatische verteller met een heel generisch Amerikaans accent.

Beluister ‘Hooked’ >

Podcasttips | Hackers doen een boekje open
VPRO verzamelt de beste radiodocumentaires in ‘Docs’.  Foto:  VPRO

3. Winst én verlies na een mirakelrevalidatie

Columniste An Olaerts was deze week ferm onder de indruk van NAH, niet aangeboren hersenaandoening, een documentaire van Feline Franceus over het revalidatieproces van Christiane. Zeven jaar geleden kwam de Vlaamse vrouw op vakantie lelijk ten val. Haar leven hing aan een zijden draadje. Alles moest ze opnieuw leren. ‘NAH zou een heldenverhaal worden. Dat was de bedoeling. Tenslotte is Christiane een wonder’, schrijft Olaerts. ‘Maar het mirakel bleek vlijmscherpe nuances te hebben.’ NAH is volgens haar een instant klassiekertje van amper 24 minuten.

Beluister ‘NAH, niet aangeboren hersenletsel’ >

Wist je trouwens dat je de columns van An Olaerts ook als podcast kan beluisteren? Je vindt ze hier allemaal.

Dit was alweer de eerste podcastnieuwsbrief van 2022! Het ontdekken van nieuwe podcasts doe ik niet alleen. Uiteraard ontvang ik ook dit jaar weer graag jullie luistertips. Stuur me je favoriete podcasts via podcasttips@standaard.be

Veel luisterplezier!

Meer tips? Abonneer je gratis op de nieuwsbrief via standaard.be/nieuwsbrieven.

Als je deze tips op je smartphone leest, openen de afleveringen rechtstreeks in de podcast-app van De Standaard. Zo kan je ze meteen beluisteren. Alle tips die in deze nieuwsbrief staan, vind je in de app ook onder de knop ‘Ontdekken’. Heb je de app nog niet? Download het hier.