Minder dan 500 patiënten op intensive care, maar besmettingen stijgen opnieuw fors
  Foto:  REUTERS

Het aantal besmettingen stijgt, door de omikronvariant, pijlsnel en ook het aantal ziekenhuisopnames is in stijgende lijn. Anderzijds is het aantal patiënten op intensieve zorg voor het eerst sinds midden november nog eens onder de 500 gezakt en zijn er ook minder coronaoverlijdens.

Tussen 27 december en 2 januari werden dagelijks gemiddeld 11.778 nieuwe besmettingen vastgesteld, een stijging met 82 procent in vergelijking met een week eerder. Dagelijks werden gemiddeld zowat 67.200 testen afgenomen, 18,4 procent daarvan gaf een positief resultaat. Het reproductiegetal klokt af op 1,16, wat betekent dat de pandemie aan kracht wint. Met 27.199 besmettingen werd op 3 januari een nieuw officieel dag­record opgetekend sinds de start van de pandemie. Experts gaan ­ervan uit dat de dagrecords elkaar snel kunnen opvolgen.

Het aantal ziekenhuisopnames stijgt ook fors, met 28 procent. Tussen 30 december en 5 januari moesten dagelijks gemiddeld 169 mensen in het ziekenhuis worden opgenomen met covid-19. In totaal liggen er nu 1.882 in de Belgische ziekenhuizen (+1 procent).

Opvallend is wel dat het aantal mensen op intensive care voor het eerst sinds 13 november nog eens onder de 500 gezakt is: momenteel zijn er 470 IC-bedden bezet door een coronapatiënt (-17 procent). 

Het aantal sterfgevallen is in de periode van 27 december tot 2 januari met ruim een kwart gedaald, tot gemiddeld 23 per dag. Sinds het begin van de pandemie vielen er in ons land al 28.400 coronaoverlijdens te betreuren.

Intussen hebben bijna 4,6 miljoen Belgen een boosterprik van een coronavaccin gekregen. Dat komt overeen met 40 procent van de totale bevolking en 49 procent van de 18-plussers.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig