Vader van ongevaccineerde Djokovic: ‘Hij is slachtoffer van een politiek spel’
Novak Djokovic mikte op een tiende eindzege in Australië.  Foto: Lapresse

Tennisheld Novak Djokovic zit zeker nog tot maandag vast in een Australisch hotel. De visumvereisten van de ongevaccineerde tennisser zijn niet in orde.

Nummer 1 van de wereld Novak Djokovic (34) zal zijn titel op de Australian Open waarschijnlijk niet kunnen verdedigen. Niet zijn weigering om zich te laten vaccineren is het probleem, maar wel zijn visum. Bij aankomst in Melbourne werd vastgesteld dat zijn werkvisum een medische uitzondering niet toelaat en hij dus het land niet binnen mag. Djokovic gaat wel nog in beroep, maar het is niet zeker of hij het eerste grandslamtoernooi van het jaar nog haalt. Hij is nog niet teruggestuurd naar zijn thuisland Servië. Maandag heeft hij nog een gesprek met de dienst van Binnenlandse Zaken.

Politieke agenda

‘Hij is slachtoffer van een politieke agenda’, reageerde zijn vader op de hetze. De Australische politici willen ‘stampen’ op zijn zoon. En bij uitbreiding op alle Serven, vindt zijn vader. ‘Ze willen Novak en Servië op hun knieën krijgen. Maar Servië is een trotse natie.’

Volgens de Australische premier Scott Morrison werd onvoldoende bewijs geleverd voor de medische vrijstelling die Djokovic verkreeg. Hij benadrukte ook dat ‘niemand boven de regels staat’ en er daarom voor de tennisser geen uitzondering gemaakt kan worden.

En ook bij andere Australische politici vangt hij bot. ‘De federale regering heeft gevraagd of we willen ­helpen bij de aanvraag voor zijn ­visum, maar dat zullen wij niet doen’, zei Jaala Pulford, de minister van Sport van de staat Victoria. ‘We zijn altijd duidelijk geweest over twee zaken: de goedkeuring van ­visa is een zaak van de federale ­regering en medische vrijstellingen zijn een zaak van artsen.’

Vanuit Servië sprong president Aleksandar Vucic voor Djokovic in de bres. ‘Er moet een einde komen aan het lastigvallen van de beste speler van de ­wereld’, klonk het.

Boze bevolking

In Australië werd antivaxer ­Djokovic sowieso niet met open armen ontvangen. Het land voerde afgelopen maand een nultolerantiebeleid om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. In juli ­werden in Sydney honderden militairen ingezet om te ­controleren of de inwoners de lockdown respecteerden. In Melbourne werd de lockdown zelfs pas in oktober – na 262 dagen – opge­heven. En hoofdstad Canberra ging op slot toen er welgeteld één coronageval werd geregistreerd.

Meerdere sportmanifestaties werden geschrapt, maar de Australian Open kreeg wel groen licht. Op één voorwaarde: de deelnemers moeten allemaal een vaccinatiebewijs kunnen voorleggen. Maar dat wist Djokovic te omzeilen met een medische vrijstelling. Normaal wordt alleen een uitzondering toegekend bij een acute hartaandoening, een ernstige ziekte, een recente coronabesmetting of een allergische reactie op een ­vorig vaccin. Het is niet bekend waarom Djokovic de vrijstelling kreeg. Volgens de toernooiorganisatie hebben twee onafhankelijke panels van medische experts het verzoek beoordeeld en toegekend.

Bij veel Australiërs zet het kwaad bloed. ‘Wat belachelijk. We hebben zes lockdowns achter de rug, scholen en kleine bedrijven zijn gesloten, begrafenissen en bruiloften zijn niet doorgegaan en families hebben maandenlang gescheiden geleefd. En nu krijgt een tennisser een vrijstelling’, tweette David Southwick, politicus in de staat Victoria. ‘Het is een schop in de maag voor al onze inwoners.’

Op beelden van Australische televisiezenders was donderdag te zien hoe Djokovic werd overgebracht naar een quarantainehotel van de overheid in Melbourne. Hij was woensdag aangekomen. De eerste zitting van het beroep vindt donderdag plaats. Maandag volgt de definitieve uitspraak van de rechter.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig