Trump annuleert persconferentie op herdenkingsdag bestorming Capitool
Donald Trump.  Foto:  afp

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft een persconferentie geannuleerd op de herdenkingsdag van de dodelijke bestorming van het Capitool, een jaar geleden. President Biden zal wel speechen.

Trump was van plan om donderdag een persconferentie over de bestorming van het Capitool te houden in Mar-a-Lago, zijn resort in Florida. Op 6 januari 2021 bestormden duizenden Trump-aanhangers het Capitool in Washington na een speech waarin hij zijn verkiezingsnederlaag betwistte. Vier mensen kwamen om, een agent stierf een dag later. Tientallen agenten raakten gewond.

Meerdere Republikeinen vreesden dat een persconferentie van Trump de herdenkingsdag zou overschaduwen. Ook Trumps eigen team maakte zich zorgen over eventuele slechte publiciteit, meldt The Washington Post. In de mededeling waarin de persconferentie wordt geannuleerd, valt Trump het onderzoek naar de bestorming en de media aan. Hij zegt de kwestie te zullen bespreken op een meeting in Arizona op 15 januari bespreken.

Biden

Donderdag zullen president Biden en vicepresident Kamala Harris spreken vanuit Statuary Hall van het Capitool, de plek waar de Trump-aanhangers zich een jaar geleden langs de politie vochten om het hart van de Amerikaanse democratie binnen te vallen.

‘Donderdag gaat de president de waarheid spreken over wat er is gebeurd, niet de leugens die sommigen sindsdien hebben verspreid. Ze zullen het ook hebben over het gevaar dat de aanval vormt voor de rechtsstaat en ons systeem van democratisch bestuur’, zei Witte Huis-woordvoerster Jen Psaki dinsdag.

Momenteel onderzoekt een panel van het Huis van Afgevaardigden de bestorming van het Capitool. In het kader van dat onderzoek heeft het Huis dinsdag om de vrijwillige medewerking verzocht van Fox News-presentator Sean Hannity. Eerder werden vertrouwelingen van oud-president Trump, onder wie zijn ex-adviseur Steve Bannon en oud-stafchef Mark Meadows, gedagvaard om voor het Huis te getuigen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig