Ongevaccineerde Djokovic botst met Australische premier: ‘Anders op de eerste vlucht terug’
Novak Djokovic zal het bij aankomst mogen uitleggen. Foto:  afp

Toptennisser Novak Djokovic is misschien toch niet welkom op de Australian Open. De Australische premier, Scott Morrison, dreigt Djokovic terug naar huis te sturen als die niet uitlegt waarom hij een medische uitzondering op de reisregels kreeg.

De Australische premier Scott Morrison wil goede argumenten horen van tennisspeler Novak Djokovic waarom hij een uitzondering zou moeten krijgen op de Australische reisregels. Djokovic wilde tot nu toe nooit zeggen of hij gevaccineerd is. Volgens de Australische regels mag hij ongeprikt het land niet binnen zonder strenge hotelquarantaine van twee weken.

Dinsdag raakte bekend dat Djokovic een uitzondering zou krijgen op die reisregels en zou kunnen deelnemen aan de Australian Open. Zonder enige quarantaine. Die uitzondering is weggelegd voor mensen die om medische redenen geen vaccin mogen krijgen. Dat de tennisser aanspraak zou maken op die uitzondering, zette bij veel Australiërs kwaad bloed. Ook volgens de regels van de organisatie van de Australian Open, zou hij als ongevaccineerde in principe niet mogen deelnemen.

Geen aparte regels

‘Hij zal voldoende bewijs moeten leveren over waarom hij de uitzondering kreeg. Anders zit hij op de eerste vlucht terug’, zei Morrison. ‘Er moeten geen aparte regels komen voor Djokovic. Helemaal niet!’ Vannacht landt Djokovic op Australische bodem. Morrison geeft aan dat de grenspolitie hem zal controleren en dat hij de bewijsstukken voor zijn uitzonderingsregime zal moeten voorleggen.

Djokovic, de nummer een van de wereld, aast op zijn 21ste grandslamtitel. Op 17 januari begint het toernooi. Voor veel tennisliefhebbers is het quasi ondenkbaar om de Australian Open te laten doorgaan zónder de sterspeler. Vorig jaar won hij het toernooi.