Lagere scholen in quarantaine vanaf vier besmettingen in plaats van twee
De mondmaskers blijven in elk geval op. Foto: Maarten De Bouw

Ook in het onderwijs komen er nieuwe test- en quarantaineregels. Dat zijn de ministers van Volksgezondheid en Onderwijs woensdag overeengekomen.

De ministers van Volksgezondheid en van Onderwijs zijn nieuwe quarantaineregels overeengekomen voor de scholen. Door de veel besmettelijkere omikronvariant werd chaos gevreesd als de ene school na de andere zou moeten sluiten. In november konden de CLB’s, die belast zijn met het testen en opsporen, al nauwelijks volgen. Daarom moet een klas in het basisonderwijs vanaf de heropening, maandag, pas in quarantaine wanneer er vier besmettingen vastgesteld zijn. De quarantaine duurt vijf dagen. Voor de verlengde kerstvakantie moest een klas nog zeven dagen in quarantaine van zodra er twee besmettingen vastgesteld waren.

De regels in het secundair onderwijs sluiten dicht aan bij de algemene regels:

  • Wie de basisvaccinatie kreeg, moet na een hoogrisicocontact niet in quarantaine en geen PCR-test laten afnemen (voor de algemene bevolking geldt dit pas wanneer de basisvaccinatie maximaal vijf maanden geleden is, red.).
  • Wie slechts één prik ontving, mag vanaf vier ­dagen uit quarantaine na een hoogrisicocontact mits er tot en met dag zeven een dagelijkse zelftest wordt afgenomen.
  • Wie niet gevaccineerd is, moet na een hoogrisicocontact nog steeds tien dagen in quarantaine. Die kan vanaf dag zeven worden opgeheven indien een negatieve zelftest kan worden voorgelegd, en dit elke dag tot en met dag tien.

CLB’s wachten bezorgd af

De CLB’s hadden vooraf druk gezet om de quarantaineregels aan te passen. Zij stelden voor om kinderen in het basisonderwijs als laagrisicocontacten te behandelen, omdat ze een mondmasker dragen in de klas. Scholen zouden volgens dat voorstel pas gesloten worden in samenspraak met de lokale medische verantwoordelijken en de CLB’s, bijvoorbeeld wanneer het duidelijk is dat de viruscirculatie ook buiten de school hoog is.

‘Het huidige besluit heeft het voordeel van de duidelijkheid’, geeft Inge Van Trimpont, de directeur van de CLB’s in het Gemeenschapsonderwijs (GO!), toe. ‘We zullen bekijken welk effect deze maatregelen hebben’, zegt ze. Al is ze ook bezorgd dat de CLB’s bij een hogere viruscirculatie opnieuw overbelast zullen raken.

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) vindt het logisch dat de quarantaineregels ook versoepeld worden in het onderwijs. ‘Kinderen mogen nooit de dupe worden omdat ze nog geen kans hebben gekregen om zich te laten vaccineren of omdat hun ouders in hun plaats zullen beslissen of ze al dan niet gevaccineerd worden. We willen de scholen maximaal openhouden en we willen de organisatie ook haalbaar houden voor de directies, voor de leerkrachten en voor de CLB-medewerkers.’

Correctie (5/01/2021): in een eerste versie van dit artikel stond dat niet-gevaccineerden na een hoogrisicocontact nog een PCR-test moeten afleggen, maar dat klopt niet. Ook zij kunnen op dag zeven de quarantaine afronden mits een negatieve zelftest.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig