Installatiefout van gasvuur waarschijnlijke oorzaak van ontploffing Turnhout
  Foto:  Jef Matthee

Mogelijk is een installatiefout van een gasvuur de oorzaak van de ontploffing van het woonblok in Turnhout. Dat is momenteel de piste die de onderzoekers volgen, meldt het parket op basis van eerste vaststellingen in het gerechtelijk onderzoek. Uit voorzorg liet het parket controles uitvoeren op 11 andere plaatsen in het land.

Bij de ontploffing in de vroege ochtend van vrijdag 31 december hebben vier mensen het leven gelaten. Het gaat om een koppel van 60 en 70 jaar en een koppel van 72 en 79. Twee andere bewoners raakten gewond. De oorzaak was niet meteen duidelijk, al waren er sterke vermoedens dat het om een gasexplosie ging.

Het parket stelde een branddeskundige aan die zondag samen met de politie ter plaatse ging, in het kader van een gerechtelijk onderzoek ‘wegens onopzettelijke doding, onopzettelijke slagen en verwondingen, en vernieling van onroerend goed door ontploffing in een bewoond pand met de dood tot gevolg.’

Aan de hand van de momenteel beschikbare gegevens kan volgens het parket ‘niet worden uitgesloten’ dat de ontploffing mogelijk het gevolg was van een technisch probleem bij de externe installatie van een gasvuur. Het parket benadrukt wel dat het onderzoek zich nog een prille fase bevindt.

Lijst van adressen met potentieel gevaar

Om elk risico uit te sluiten, gaf het parket meteen de opdracht aan de politie om een lijst van adressen samen te stellen waar nog ‘potentieel gevaarlijke situaties’ zouden kunnen bestaan. Het gaat om 11 plaatsen in Antwerpen, de Antwerpse districten Deurne en Wilrijk, Kontich en Schaarbeek. De betrokken lokale politiezones voerden daar intussen al controles uit samen met de brandweerdiensten en nutsmaatschappijen.

Het gerechtelijk onderzoek wordt verdergezet door de recherche van de politie van Turnhout onder leiding van de onderzoeksrechter.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig