VN-rapporteur over Nederlands politieoptreden: ‘Deze wreedheden moeten stoppen’
Tijdens het protest afgelopen weekend in Amsterdam werd een betoger vastgegrepen door een politiehond.  Foto:  Getty Images

Een VN-gezant vergelijkt een Nederlands politieoptreden met de dodelijke arrestatie van George Floyd. De Nederlandse politie reageert verbolgen.

De Nederlandse politie maakt zich schuldig aan ‘de meest walgelijke vormen van politiegeweld die ik heb gezien sinds George Floyd’, zo zegt de speciale VN-rapporteur op het gebied van marteling Nils Melzer. Op Twitter deelde hij daarbij beelden van agenten die met de wapenstok inslaan op een betoger tijdens een coronaprotest in Den Haag. Andere Twitter-gebruikers wijzen hem erop dat het om beelden van maart vorig jaar gaat.

Melzer bezoekt dit jaar onder meer Nederland, Frankrijk en Polen. Hij zou ook met een officiële protestnota komen tegen Nederland. Maandag deed hij ook een oproep om bewijzen van politiegeweld naar hem te sturen. Daarbij deelde hij een video van een man die afgelopen zondag bij een coronaprotest door een politiehond wordt gegrepen. ‘Deze wreedheden moeten stoppen’, zegt de Zwitserse hoogleraar internationaal recht.

De Nederlandse politie is teleurgesteld dat Melzer zulke uitspraken doet ‘op basis van enkele beelden’. ‘Nederland is een rechtsstaat en een politieoptreden waar geweld wordt gebruikt, wordt getoetst’, zegt een woordvoerder aan de Nederlandse media. ‘Dat is nu ook gebeurd. Het Openbaar Ministerie heeft daarbij besloten twee agenten te vervolgen, die onder uiterst moeilijke omstandigheden hun werk deden. Het is belangrijk om eerst het oordeel van de onafhankelijke rechter in deze zaak af te wachten.’

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig