Kans op Elfstedentocht gehalveerd door opwarming
  Foto:  REUTERS

Door klimaatverandering zal de kans op een ‘tocht der tochten’ over Fries natuurijs in de toekomst alleen maar verder afnemen, meldt het KNMI.

De Nederlandse openbare omroep NOS besteedde dinsdag ruim aandacht aan de laatst verreden Elfstedentocht in 1997, precies 25 jaar geleden.

Toen stonden 16.430 schaatsers klaar op het ijs voor de tocht langs elf Friese steden. In vijftien flitsjournaals werd aan de hand van archiefbeelden teruggeblikt op het verloop van de wedstrijd en het feest rondom het evenement, dat gewonnen werd door Henk Angenent. Op de website werd zelfs de hele wedstrijd opnieuw uitgezonden.

Naar aanleiding van de verjaardag becijferde het Nederlandse meteorologisch instituut (KNMI) dat de kans op een winter die zo koud is dat een Elfstedentocht mogelijk wordt sinds het begin van de twintigste eeuw grofweg gehalveerd is.

Hoewel het klimaat ongunstiger wordt, zou de tocht volgens het KNMI statistisch gezien gemiddeld toch nog ongeveer eens in de twaalf jaar tot de mogelijkheden moeten behoren. Begin vorige eeuw waren de omstandigheden nog ongeveer eens in de vijf jaar geschikt voor een Elfstedentocht.

Factoren

De deskundigen kijken alleen naar de kou die nodig is voor een Elfstedentocht. Ze houden als vuistregel aan dat het gemiddeld over 15 dagen in De Bilt kouder moet zijn dan -4,2 graden Celsius.

In werkelijkheid zijn meer factoren van belang. Zo moet het ijs dik genoeg zijn voor het aantal deelnemers. Ook kan het door lokale oorzaken gebeuren dat het ijs niet overal even sterk is. Zo zijn harde wind en sneeuw ongunstig.

Als de opwarming van de aarde beperkt blijft tot 2 graden, kan gemiddeld volgens het KNMI nog eens in de 20 jaar een Elfstedentocht worden verreden. ‘Als het echter niet lukt om de opwarming te beteugelen, zijn er nog maar één à twee tochten mogelijk voordat de kans halverwege deze eeuw heel klein wordt’, waarschuwen de klimaatexperts van het instituut.

Dat Nederland nu al een kwarteeuw wacht op een nieuwe editie, is volgens de deskundigen ‘pech’. ‘De kans op een periode van 25 jaar zonder geschikt Elfstedenweer is maar 7 procent’, schrijven ze.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig