Nu het aantal coronabesmettingen fors toeneemt, hebben de ministers van Volksgezondheid soepelere quarantaineregels afgesproken die ingaan vanaf 10 januari. Wie al een boosterprik heeft gekregen, moet zelfs helemaal niet meer in quarantaine na een hoogrisicocontact. Viroloog Steven Van Gucht waarschuwt: ‘Wat je nu wegneemt in quarantaines, betaal je later in besmettingen.’
De ministers bogen zich dinsdag tijdens een Interministeriële Conferentie (IMC) over versoepelingen van de test- en quarantaineregels. De aanpassing vertrekt van de nuchtere vaststelling dat de huidige regels onhoudbaar zijn in het licht van een snel aantrekkende vijfde golf. Eerder pasten onder meer Frankrijk en de Verenigde Staten hun regels al aan. PCR-testen zullen enkel nog dienen om besmettingen vast te stellen, niet meer om uit quarantaine te komen. Zo wordt de druk op de testcentra verlicht.
Wat verandert er vanaf 10 januari?
- Wie al een boosterprik heeft gekregen of maximaal vijf maanden geleden met de basisvaccinatie ingeënt werd, moet niet in quarantaine na een hoogrisicocontact. Zij moeten ook geen PCR-test laten afnemen. Ook kinderen die hun twee dosissen hebben ontvangen, zullen dus niet in quarantaine moeten na een hoogrisicocontact.
- Wie nog geen boosterprik kreeg of langer dan vijf maanden geleden de basisvaccinatie ontving, mag vanaf vier dagen uit quarantaine na een hoogrisicocontact mits er tot en met dag zeven een dagelijkse zelftest wordt afgenomen. Ook die mensen hebben dus geen PCR-test meer nodig om de quarantaine te beëindigen.
- Kinderen tussen 12 en 17 jaar die hun twee prikken hebben gekregen, worden sowieso als volledig gevaccineerd beschouwd en moeten niet in quarantaine na een hoogrisicocontact, óók als de tweede prik langer dan vijf maanden geleden is. Dat komt omdat zij nog niet in aanmerking komen voor een boosterprik.
- Wie niet gevaccineerd is, moet na een hoogrisicocontact nog steeds tien dagen in quarantaine. Die kan vanaf dag zeven worden opgeheven indien een negatieve zelftest kan worden voorgelegd, en dit elke dag tot en met dag tien.
- Wie besmet is met het coronavirus moet nog steeds in isolatie, maar de periode wordt ingekort van tien naar zeven dagen. Wie dan geen klachten meer heeft, mag mits negatieve zelftest uit isolatie.
- Kinderen tussen 5 en 11 jaar krijgen de status van de volwassen persoon of personen waarbij het kind op dat ogenblik verblijft. Dit betekent dat het kind dezelfde quarantaineregels moet volgen als deze volwassene. Dat betekent dat wanneer één van de volwassenen aan quarantaine (of isolatie) onderworpen is, ook het kind in quarantaine moet.
- De quarantaineregels voor scholen, die als alles volgens plan verloopt op maandag 10 januari heropenen, worden woensdag bekeken.
Vlaams minister Wouter Beke (CD&V) benadrukt het belang van preventieve maatregelen voor wie niet langer in quarantaine moet, zoals het aantal contacten beperken en afstand houden. ‘We vragen om uiterst voorzichtig te zijn: maximaal telewerk, geen contact met kwetsbare groepen, en draag bij voorkeur een FFP2-masker, tot en met tien dagen na het hoogrisicocontact’, aldus de minister.
Steven Van Gucht: ‘Meer ruimte voor het virus’
Viroloog Steven Van Gucht (Sciensano) waarschuwde eerder al dat met het versoepelen van de quarantaineregels een belangrijk wapen wordt gelost in de pogingen om de epidemie in te dijken. Vooral de beslissing dat mensen die geboosterd zijn helemaal geen quarantaine meer moeten respecteren na een hoogrisicocontact, vindt hij risicovol.
‘Een booster geeft wel een verhoogde bescherming van 60 tot 70 procent, maar er is nog altijd een reële kans dat je na een hoogrisicocontact besmet bent terwijl je naar het werk gaat, op bezoek gaat in het woonzorgcentrum of op café gaat. Zo geef je meer ruimte aan het virus. Het is een pragmatische keuze om de afwezigheden bij bedrijven te beperken, maar wat je nu wegneemt in quarantaines betaal je later in besmettingen’, onderstreept Van Gucht.
Ook bij de negatieve zelftest om een quarantaine te beëindigen, plaatst de viroloog vraagtekens. ‘We hebben altijd benadrukt dat je met een zelftest geen vrijheid koopt. Zo’n test heeft vooral waarde als je positief bent, daar kan je zeker van zijn. Maar een negatieve test mag je niet interpreteren alsof je geen drager bent van het virus, dat kan nog altijd. Het is dus een risico om ze te gebruiken als vrijgeleide’, aldus Van Gucht.
Hij dringt er dan ook op aan om ‘zeer voorzichtig te zijn als het kan’. ‘Vermijd activiteiten waar je geen masker kan dragen, en draag een FFP2-masker als het even kan. Het is niet het moment om op restaurant te gaan of om met familie en vrienden af te spreken.’
Correctie: in een eerste versie van dit artikel stond dat niet-gevaccineerden na een hoogrisicocontact nog een PCR-test moeten afleggen, maar dat klopt niet. Ook zij kunnen op dag zeven de quarantaine afronden mits een negatieve zelftest.