Plastisch chirurg Jeff Hoeyberghs veroordeeld voor seksistische lezing
Jeff Hoeyberghs.  Foto:  Carlo Coppejans

Jeff Hoeyberghs krijgt 10 maanden cel, waarvan de helft met uitstel, en 8.000 euro boete voor uitspraken tijdens een lezing aan de UGent in 2019. Dat heeft de strafrechtbank in Gent beslist. Hoeyberghs gaat in beroep.

‘Als arts zou het zijn opdracht moeten zijn om mensen te helpen, maar zijn gedrag werkt geweld tegenover vrouwen in de hand’, legde de rechter uit in het vonnis. Naast zijn boete en celstraf werd Hoeyberghs ontzet uit zijn burgerrechten voor een periode van vijf jaar. De chirurg moet een schadevergoeding van respectievelijk 1.489 euro en 1.000 euro betalen aan het Instituut voor gelijkheid van vrouwen en mannen en aan de UGent.

‘Begrijp niet dat zoiets mogelijk was aan een Europese universiteit’

De uitspraken van Hoeyberghs vielen tijdens zijn lezing op uitnodiging van het Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond (KVHV), een conservatieve studentenvereniging. Daar maakte de plastisch chirurg een resem denigrerende opmerkingen over vrouwen. Hoeyberghs moest zich daarom vandaag verantwoorden voor seksisme en discriminatie.

Recordaantal klachten

Online circuleerden beelden van de bewuste lezing. Het leidde tot 1.489 klachten bij het Instituut voor gelijkheid van vrouwen en mannen. Een record. Normaal krijgt het instituut zoveel meldingen in een heel jaar. Ook Unia kreeg 152 meldingen binnen voor discriminatie wegens ‘raciale criteria, fysieke kenmerken of gezondheidstoestand’. Het KVHV werd geschorst en het bestuurscollege van de UGent beschouwde de uitlatingen als ‘aanstootgevend en walgelijk’.

Hoeyberghs houdt vol dat de beschuldigingen geen steek houden. ‘Ik heb toen geen meningen gegeven. Dat waren vaststellingen uit mijn leven’, zei hij. Volgens zijn advocaat Hans Rieder is er geen sprake van aanzetten tot discriminatie. ‘In alle opzichten is het partijdige, politieke, ongenuanceerde vonnis te veroordelen’, reageert hij. ‘Wanneer grijpt de politiek in om die ongebreidelde macht van de politieke rechter aan banden te leggen?’

In onderstaande reportage van TVL, van eind 2019, gaf Hoeyberghs al aan de ophef niet te begrijpen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig