Molenbeek in Geraardsbergen boven alarmdrempel, waakfase op 7 plaatsen in Denderbekken
  Foto:  belga

In het Denderbekken heeft de Molenbeek in het Oost-Vlaamse Geraardsbergen de alarmdrempel overschreden en op zeven andere plaatsen is de waakdrempel bereikt. Dat meldt de site waterinfo.be van de Vlaamse overheid.

De Molenbeek in Geraardsbergen bereikte maandagavond het alarmniveau en het waterpeil blijft voorlopig stijgen. Op zeven andere plaatsen in het Denderbekken is de waakdrempel overschreden. Voor Oost-Vlaanderen gaat het om de Molenbeek in Ophasselt (Geraardsbergen), de Dender in Pollare (Ninove) en Idegem (Geraardsbergen), en de Mark in Viane (Geraardsbergen). In Vlaams-Brabant gaat het om de Mark in Galmaarden, de Bellebeek in Essene (Affligem) en de Hunselbeek in Sint-Katarina-Lombeek (Ternat). Vier andere locaties in het Denderbekken halen prewaakdrempels.

Door de grote hoeveelheden neerslag zijn de waterpeilen in het Denderbekken, en het Dijle- en Demerbekken, gestegen en zijn rivieren lokaal buiten hun oevers getreden. ‘Op de locaties waar het waakpeil overschreden is, treden niet-kritieke overstromingen van akkers en weilanden op. Langs enkele waterlopen worden de wachtbekkens gevuld om kritieke overstromingen te vermijden’, meldt de Vlaamse Milieumaatschappij over de onbevaarbare waterlopen.

Ook in de Vlaamse Ardennen moest de brandweer maandagavond uitrukken voor wateroverlast, onder meer in Brakel, Ronse en Oudenaarde.

   • ‘Al 20 jaar zandzakjes, maar waar blijft de oplossing?’

De komende 24 uur wordt vooral in Wallonië veel neerslag voorspeld, maar ook in het oosten van Vlaanderen. ‘De onbevaarbare waterlopen die vanuit Wallonië Vlaanderen binnenkomen, kunnen hogere debieten te verwerken krijgen’, stelt de Vlaamse Milieumaatschappij.

‘We verwachten voorlopig geen kritieke overstromingen van gebouwen vanuit de onbevaarbare waterlopen, al is lokale wateroverlast vanuit riolering of door afstroming van de velden niet uit te sluiten. Bijkomende vulling van wachtbekkens is mogelijk, maar de capaciteit zou – op basis van de huidige neerslagvoorspellingen – moeten volstaan.’

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig