Jumbo wil verdubbelen in Vlaanderen en start samenwerking met flitskoerier Gorillas
  Foto:  Ludo Ostijn

De Nederlandse supermarktgroep Jumbo en flitsbezorger Gorillas gaan in Nederland en Vlaanderen samenwerken. In het spoor van Albert Heijn heeft Jumbo nu ook zijn zinnen op Vlaanderen gezet. Het wil dit jaar 15 nieuwe supermarkten openen.

De samenwerking tussen Jumbo en Gorillas richt zich op de snelle bezorging van voedingsproducten in grote steden. De samenwerking is vooral belangrijk voor de Nederlandse markt, waar Jumbo via Gorillas een grotere vuist kan maken tegen de thuisbezorgingen van Albert Heijn.

In België is Gorillas alleen in Antwerpen en Brussel actief. De Duitse ‘flitsbezorger’ belooft in 10 minuten kruidenierswaren aan huis te leveren. Tot nu toe kocht het zijn producten voor België in bij Colruyt. Jumbo wordt nu de huisleverancier van Gorillas. Omgekeerd zullen klanten van Jumbo er nu ook voor kunnen kiezen om hun winkelmandje door Gorillas te laten bezorgen.

Beide bedrijven hebben afgesproken ‘meerdere jaren’ samen te werken. Gorillas sloot eerder al zo’n strategische samenwerking af met het Britse Tesco en de Franse Casino Group. Jumbo geeft echter aan dat het mogelijk ook een aandelenbelang in Gorillas gaat nemen. In de Nederlands-Belgische tak of in de Europese. Gorillas verbrandt in hoog tempo geld maar daar malen financiële investeerders niet om.

Zo verovert Jumbo een plek in het Belgische supermarktenlandschap

Colruyt onder vuur

Jumbo maakte gisteren ook jaarcijfers bekend. Afgelopen jaar steeg de omzet van de retailer uit het Noord-Brabantse Veghel met 2 procent tot 9,9 miljard. Jumbo opende afgelopen jaar 18 winkels, waarvan de helft in Vlaanderen. Het heeft nu 17 winkels in Vlaanderen, twee daarvan worden uitgebaat door zelfstandigen. Jumbo wil er dit jaar 15 supermarkten openen, waardoor het winkelpark in ons land bijna zou verdubbelen. Een deel van de groei zal via zelfstandige winkeliers gebeuren.

Uit de groepscijfers van Jumbo blijkt dat de online-omzet het sterkst groeide. Die steeg met 30 procent tot 650 miljoen. Jumbo heeft nu 16 regionale hubs voor online-leveringen, nadat het er het afgelopen jaar 10 had toegevoegd.

Jumbo is een niet-beursgenoteerde supermarktgroep in handen van de Nederlandse familie Van Eerd. Die heeft ook een belang van 50 procent in Hema verworven. In de Jumbo-winkels is er nu een apart schap met producten van Hema. Omgekeerd start Jumbo dit jaar met de verkoop van voedingsproducten via Hema. Het gaat nog om een test.

Jumbo zet dus in op groei op verschillende fronten. De familie Van Eerd is erg ondernemingsgericht en schakelt snel. Waar nodig, kiest ze voor samenwerking, zoals het akkoord met Gorillas toont.

In Nederland zit Jumbo Albert Heijn steeds meer op de hielen. AH heeft in Nederland een marktaandeel van circa 35 procent, Jumbo van 22 procent. Maar begin de jaren negentig stond Jumbo nog nergens. Enkele gedurfde overnames brachten daarin verandering.

In het spoor van die andere Nederlandse supermarkt heeft Jumbo nu ook zijn zinnen op Vlaanderen gezet. Dat betekent dat de grootste Belgische retailer, Colruyt, vanuit twee hoeken onder vuur wordt genomen. Colruyt, dat de laagste prijzen wil blijven aanbieden, weet inzake omzet stand te houden, maar ziet zijn winstgevendheid steeds meer onder druk komen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig