Gevangenispersoneel legt 24 uur het werk neer
  Foto:  Geert Van de Velde

Het personeel in de Nederlandstalige gevangenissen in ons land legt zondagavond 24 uur lang het werk neer. De cipiers willen een oplossing voor de aanhoudende overbevolking en het personeelstekort, klinkt het bij de vakbonden.

Overbevolking is al jaren een probleem in de Belgische gevangenissen. In principe is er in de 35 penitentiaire instellingen in ons land maar plaats voor ruim 9.500 gedetineerden, maar op dit moment tellen ze er 10.700, wat betekent dat er voor 1.200 gevangenen eigenlijk geen plaats is.

Om de ergste nood te lenigen zijn er extra bedden bij geplaatst, maar het personeelskader volgt niet, klinkt het bij de bonden. Bovendien vreest het personeel dat die situatie niet tijdelijk is, zoals minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) belooft, maar wel permanent. ‘Het wantrouwen bij het personeel is groot’, zegt Robby De Kaey van de socialistische vakbond ACOD.

Nieuwe initiatieven gevraagd

Zondagavond start daarom een 24 urenstaking in de Nederlandstalige gevangenissen van ons land, bevestigen de bonden, nadat de VRT eerder op de dag al over de actie berichtte. Ook in de gevangenis van Vorst, in Brussel, wordt gestaakt. De actie begint om 22 uur en duurt tot maandagavond 22 uur. Alle personeel dat kan en mag staken, neemt deel aan de staking. Het gaat dus niet enkel om cipiers. Maandagavond zijn de Franstalige gevangenissen aan de beurt, zegt VSOA-secretaris Eddy De Smedt, ook voor een 24 urenstaking.

De bonden vragen nieuwe en concrete initiatieven van minister Van Quickenborne, klinkt het. De nieuwe gevangenissen die in de loop van deze legislatuur de deuren moeten openen in Haren en Dendermonde, zijn niet voldoende om alle gedetineerden een plaats te geven, zegt De Kaey, zeker omdat de gevangenis van Ieper op 1 maart de deuren sluit voor verbouwingen en die gedetineerden dus elders moeten worden ondergebracht. ‘We vragen langetermijnoplossingen, binnen afzienbare termijn, ook voor het personeelstekort.’

‘Eerste constructief overleg’

De vakbonden zaten afgelopen vrijdag samen met een afgevaardigde van het kabinet van de minister. Dat was volgens de bonden ‘een eerste constructief overleg’, al kon een staking toen al niet meer worden afgewend. ‘De minister is ons in een aantal zaken tegemoetgekomen. Zo is beslist om een verhoging van het personeelskader te onderzoeken tegen midden dit jaar. We toetsen het voorstel nu af op de werkvloer’, zegt De Kaey.

Zowel VSOA als ACOD hebben het er wel moeilijk mee dat de minister sinds zijn aantreden in oktober 2020 nog niet zelf aanwezig was tijdens het sociaal overleg, maar zich telkens laat vertegenwoordigen door iemand van zijn kabinet. ‘Dat de minister vaak spreekt met mensen op het terrein is goed, maar het zou aangenaam zijn mocht hij in zijn drukke agenda ook tijd maken om aan tafel te gaan met de sociale partners.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in