De hulpdiensten hebben vrijdagnacht het lichaam van de vierde vermiste inwoner van het ontplofte appartementsgebouw in Turnhout geborgen. De dodentol van de zware explosie komt daarmee op vier personen. De stad Turnhout opent een rouwregister.

De hulpdiensten hebben het volledige gebouw doorzocht en de restanten zijn zo goed als mogelijk gestabiliseerd, zegt Turnhouts burgemeester Paul van Miert zaterdag. ‘We hebben geen enkele melding meer gekregen van bijkomende personen die eventueel aanwezig konden zijn in het gebouw en vermist werden. De zoekactie is dus stopgezet.’ De inwoners kunnen intussen hun bezittingen gaan halen.

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) en Antwerps provinciegouverneur Cathy Berx kwamen zaterdagmiddag ter plaatse hun steun betuigen aan slachtoffers en nabestaanden. Ze prezen er brandweerlieden en hulpverleners voor hun harde werk. Eerder op de dag had burgemeester Paul Van Miert een gesprek met koning Filip.

Vrijdagochtend omstreeks 8.15 uur vond er een zware explosie plaats in een appartementsgebouw in de Boerenkrijglaan in Turnhout. Waarschijnlijk ging het om een gasexplosie, maar deskundigen moeten daar nog definitief uitsluitsel over brengen.

Vrijdagavond werd al een eerste lichaam geborgen, later vonden de hulpdiensten nog twee levenloze lichamen terug. Om 2 uur vannacht is het vierde en laatste lichaam geborgen.

De stad Turnhout heeft een rouwregister geopend. ‘Dankzij de inspanningen van veel hulpverleners en reddingswerkers konden twee slachtoffers worden gered, maar helaas verloren we ook vier stadsgenoten’, luidt het bij de stad. ‘Om hen te gedenken en om hun buren, vrienden en familieleden steun te betuigen, openen we een rouwregister.’ Het rouwregister is te vinden op www.turnhout.be/rouwregister.

In de loop van vrijdag werd ook nog een vrouw levend vanonder het puin gehaald en naar het ziekenhuis overgebracht. Doorheen de dag konden de hulpdiensten met haar communiceren. ‘s Avonds kon de vrouw bevrijd worden met behulp van graafmachines. Op dat moment was ze bij bewustzijn.

De burgemeester had nog contact met de vrouw die vrijdagavond levend vanonder het puin werd gehaald en overgebracht werd naar het ziekenhuis. ‘Gezien de omstandigheden stelt zij het goed.’

Laatste vermiste bewoner geborgen na gasexplosie, stad opent rouwregister
Foto:  Bert De Deken
Laatste vermiste bewoner geborgen na gasexplosie, stad opent rouwregister
Foto:  BELGA

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in