camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

consument

Ikea trekt prijzen wereldwijd op met 9 procent

vrijdag 31 december 2021 om 3.25 uur

 AFP

De Zweedse meubelgigant Ikea gaat wereldwijd ‘in alle productassortimenten’ prijsstijgingen doorvoeren. De hoogte van de prijsstijging ­bedraagt gemiddeld 9 procent, maar ‘met variaties binnen het productaanbod en van land tot land’, onder meer door de verschillen in het inflatiepeil. In Ierland, bijvoorbeeld, geeft de lokale directie toe dat de gemiddelde prijsstijging er 11 procent bedraagt, hoger dan het internationale gemiddelde.

Ook in de Belgische Ikea-winkels worden de producten duurder, bevestigde communicatie­manager Julie Stordiau donderdagavond aan De Standaard.

Volgens Ikea is de algemene prijsverhoging onvermijdelijk ­geworden door de aanhoudende impact van de coronapandemie op de aanvoerketen van onderdelen en producten.

Zo verloopt de toelevering van onderdelen en afgewerkte producten vanuit Azië naar Europa en Noord-Amerika al maanden erg moeizaam. Dat heeft de kosten van het transport en de logistieke verwerking sterk de hoogte in gejaagd. Ikea zegt ‘lange tijd de enorme kostenstijgingen in de waardeketen te hebben opgevangen zonder de prijzen van de producten te verhogen’, maar geeft aan dat die politiek niet langer houdbaar is. ‘Daarom verhogen wij, voor het eerst sinds de wereldwijde prijs­stijgingen begonnen, ook de prijzen van onze producten.’ (jir)

Niet te missen

De podcasts van De Standaard