Oostenrijks ex-kanselier wordt manager in Silicon Valley
Sebastian Kurz.   Foto:  AFP

De vroegere Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz heeft een job aanvaard in de Verenigde Staten. Hij zou gaan werken bij Palantir Technologies, ‘het meest gehate bedrijf in Silicon Valley’.

Volgens de Kronen Zeitung heeft Sebastian Kurz een baan aanvaard als manager in Silicon Valley. In die regio ten zuiden van San Francisco hebben veel grote hightech-, IT- en internetbedrijven hun zetel. Hij zou er de strategie van het bedrijf Palantir Technologies moeten helpen uittekenen. Aan het hoofd van dat bedrijf staat de conservatieve ondernemer Peter Thiel, een zielsverwant en spilfiguur tijdens de presidentscampagne van Donald Trump in 2016.

Het omstreden bedrijf ontwikkelt software waarmee analyses uit gigantische datasets kunnen worden gehaald. Door tal van databronnen aan elkaar te koppelen en er kunstmatige intelligentie op los te laten, kunnen verbanden worden gelegd en zo de wandel en handel van eender wie worden geanalyseerd. Critici stellen aan de kaak dat Palantir massatoezicht mogelijk maakt, waarmee overheidsdiensten een repressief ‘law & order’-beleid kunnen voeren.

Kurz heeft zelf nog niet gereageerd. Op Twitter deelde hij zaterdag kerst- en nieuwjaarswensen. Eerder ongewoon deed hij dat wel in het Engels: ‘Merry #Christmas, relaxing holidays and a happy New Year to you all!’.

Gevallen wonderboy

De 35-jarige Kurz trad in oktober af als kanselier na beschuldigingen van corruptie. Hij en enkele van zijn nauwste politieke medestanders worden ervan beschuldigd overheidsgeld te hebben gebruikt om peilingen te manipuleren in het voordeel van Kurz, waardoor hij leider van de conservatieve ÖVP kon worden en daarmee ook bondskanselier.

   • De verleidingen van een messias

Kurz, die de voorbije jaren steevast de ‘wonderboy van de Oostenrijkse politiek’ genoemd werd, ontkende met klem. Hij bleef aanvankelijk voorzitter van zijn partij en fractieleider, maar kondigde begin december abrupt zijn afscheid van de politiek aan. Kort voordien was hij ook papa geworden. De geboorte van zijn zoon had zijn perspectief veranderd en had hem doen inzien dat er ‘belangrijker zaken zijn in het leven’, luidde het.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in