Grondwerken Oosterweel voorlopig opgeschort na arrest Raad van State
De Oosterweelwerken worden tijdelijk opgeschort.  Foto:  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

De grondwerken binnen het volledige Oosterweelproject kunnen na het PFOS-arrest van de Raad van State niet worden verdergezet, zo laat bouwheer Lantis weten. Het onderzoekt momenteel wanneer en hoe de werken kunnen worden hervat.

Op de Antwerpse Linkeroever graaft bouwheer Lantis met PFOS vervuilde grond af op de werf van de Oosterweel, de verbinding die de Antwerpse ring moet rond­maken. Dat is onder meer het geval op de plaats waar tunnelkokers moeten komen. Een deel van de grond wordt verderop gebruikt voor een veiligheidsberm rond de vestiging van 3M, de Amerikaanse multinational die de bron is van de historische vervuiling.

In een spoedarrest heeft de Raad van State donderdagavond de attesten van de Vlaamse overheidsdienst Grondbank die de werken toestaan, de zogenaamde conformverklaringen, onwettig verklaard. Daardoor kunnen de grondwerken voorlopig niet worden voortgezet, bevestigt Lantis in een persmededeling. Het bekijkt hoe en wanneer de werken opnieuw kunnen worden aangevat.

‘Onze werken zijn steeds met zorg voor de omgeving en de volksgezondheid uitgevoerd’, zegt Luc Hellemans, algemeen directeur van Lantis. ‘Vanuit die niet-aflatende zorg gaan we met het arrest aan de slag. De komende dagen en weken bestuderen we samen met onze experten hoe we tegemoet kunnen komen aan het oordeel dat werd geveld.’

Niet twee, maar drie werven

Het was Lantis toegestaan de vervuilde grond te verplaatsen omdat het de hele Oosterweelwerf als eenzelfde project – of ‘kadastrale werkzone’ – beschouwt. Maar volgens de Raad van State gaat het om ‘drie onderscheiden projecten, die telkens het voorwerp van meerdere vergunningen zijn’.

Daarmee gaat de Raad nog verder dan de Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (Ovam) eerder. Volgens Ovam was er sprake van twee werkzones, volgens de Raad van State zijn er dus drie: behalve de Oosterweelwerken op Linkeroever en de Scheldetunnel, is er ook nog de werk­zone op de terreinen van 3M, waar een veiligheidsberm moet komen. Dus schenden de conformverklaringen de Vlaamse regels. Ze ­maken het namelijk ­mogelijk om grond te verplaatsen van de ene naar de andere werk­zone.

De Raad van State sprak zich op erg korte termijn uit, wegens de mogelijke gevolgen van de PFOS-vervuiling voor de volksgezondheid. ‘De grondverplaatsing in de werkzone kan niet rechtsgeldig ­gebeuren’, zegt een woordvoerder van de Raad van State. ‘Men zal een nieuwe conformverklaring moeten opstellen om voort te kunnen.’

Groen eiste woensdagavond de stopzetting van alle Oosterweelwerken. Tegen de schorsing van de Raad van State is geen beroep mogelijk.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in