Biden en Poetin gaan telefoneren om ‘relaties te bespreken’
  Foto:  AFP

Amerikaans president Joe Biden accepteerde het verzoek van Russisch president Vladimir Poetin om te telefoneren over ‘verschillende onderwerpen en diplomatieke relaties’. Vooral over de situatie aan de grens met Oekraïne leven de twee op gespannen voet.

‘Om te spreken met Rusland kan niets een leider-tot-leidergesprek vervangen’, reageerde Biden op de uitgereikte hand van het Kremlin. Een woordvoerder van het Witte Huis laat weten dat Biden en Poetin op donderdag zullen telefoneren om ‘enkele onderwerpen en diplomatieke relaties te bespreken’. Het wordt hun tweede gesprek in een maand tijd.

De laatste tijd leven de twee wereldleiders op gespannen voet. Aan Amerikaanse zijde heerst nervositeit over de troepenopbouw van Rusland aan de Oekraïnse grens. De Russen willen dan weer dat de VS en de Navo zich gedeisd houden in de grensstreek met Rusland.

Volgens het Witte Huis stemde president Biden zijn gesprek van morgen al af met enkele Europese leiders. Op 10 januari starten bilaterale gesprekken tussen de Amerikanen en de Russen in het Zwitserse Genève.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig