Overlegcomité laat cultuursector en bioscopen weer openen
Zondag werd op de Kunstberg in Brussel geprotesteerd voor de heropening van de cultuursector.  Foto:  Kristof Vadino

Het Overlegcomité van de federale regering en de deelstaten laat de cultuursector en de cinemazalen weer openen. Zo kunnen er weer 200 mensen in de zaal plaatsnemen, zegt een nieuw koninklijk besluit van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V).

De cultuursector gaat terug naar de maatregelen van 3 december. Enkel zitplaatsen, mondmaskers, het CST en maximaal 200 bezoekers zijn voortaan de vuistregels voor de cultuur- en bioscoopsector. ‘Zo geven we gehoor aan de eisen van de cultuursector en de Raad van State’, zegt Verlinden in een eerste reactie. De beslissingen zullen van kracht zijn na publicatie in het Belgisch Staatsblad morgen.

Vlaams minister-president en minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) is tevreden met het arrest van de Raad van State en het nieuwe koninklijk besluit. Hij laat weten dat hij proportionaliteit enorm belangrijk vindt bij coronamaatregelen. Zo kunnen zalen volgens de grootte een gepast aantal bezoekers ontvangen.

‘Bij het volgende Overlegcomité zal ik een aangepaste versie van het Vlaamse systeem van proportionaliteit voor de cultuursector op tafel leggen’, zegt Jambon. ‘Daarover ben ik volop in overleg met de sector.’

De federale vicepremiers kwamen dinsdagavond al bijeen, nadat de Raad van State de sluiting van de cultuursector had teruggedraaid. Het kernkabinet stuurde aan op de beslissingen die vandaag uit de bus kwamen.

Heel wat andere sectoren, zoals de Wielerbond of Voetbal Vlaanderen, haalden inspiratie uit de aanpak van de cultuursector en overwegen een klacht bij de Raad van State.

Volgende week volgt dan nieuw overleg om de epidemiologische situatie opnieuw te evalueren en een structurele oplossing uit te werken voor de cultuursector. ‘Voor de toekomst moeten er meer proportionele normen komen, zodat we met dit virus kunnen leven, met respect voor onze fysieke gezondheid, maar ook voor mentaal welzijn’, verklaarde Ecolo-vicepremier Georges Gilkinet dinsdagavond.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig