De Nederlandse minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge heeft onze noorderburen opnieuw opgeroepen om niet te gaan winkelen in België of Duitsland, waar de winkels wel open zijn. De oproep had weinig effect: het Vlaams Verkeerscentrum waarschuwde woensdagmiddag dat de Antwerpse binnenstad en de toegangswegen en parkings volliepen.

De Nederlandse regering besloot een week voor kerst tot een harde lockdown om te voorkomen dat de zorg overspoeld wordt door een nieuwe golf coronagevallen als gevolg van de besmettelijkere omikronvariant. Daarmee heeft Nederland veel harder ingegrepen dan buurlanden. Dat heeft als gevolg dat onze noorderburen massaal naar België - en ook Duitsland - trekken om te winkelen en de kerstsfeer op te snuiven waar dat kan. Het leidde tot files, overvolle treinen en parkings. Minister De Jonge begrijpt de mensen die dat doen. ‘Maar het is toch niet verstandig. Blijf gewoon thuis.’

De toestroom van dagjestoeristen veroorzaakte eerder deze week ook al verkeerschaos in de binnenstad en dat bleef ook bij de Nederlandse media niet onopgemerkt. De krant De Telegraaf stuurde een reporter uit om poolshoogte te nemen. U kunt het verslag bekijken in de video bovenaan dit artikel.

‘Niet de bedoeling’

Ook Antwerps gouverneur Cathy Berx deed de voorbije dagen al meermaals een oproep aan Nederlanders om niet naar ons land af te zakken om te shoppen of op restaurant te gaan. Woensdag bleken opnieuw heel wat mensen die vraag te negeren. ‘Op de E19 en de A12 vanuit Nederland zien we weer véél meer Nederlandse wagens dan gewoonlijk naar Antwerpen rijden’, zei Peter Bruyninckx van het Verkeerscentrum rond de middag.

Volgens de politie kozen de meeste Nederlandse bezoekers er opnieuw voor om vanop de Antwerpse ring helemaal tot in het stadscentrum te rijden. ‘Dat is echt niet de bedoeling, de stadsparkings zitten al zo goed als vol en ook toegangswegen zoals de Plantin en Moretuslei kunnen die toestroom niet aan’, aldus Bruyninckx. ‘We vragen met aandrang om voor een van de park and rides te kiezen, vooral die aan Luchtbal is interessant voor Nederlanders. We signaleren dat al op onze dynamische borden en hebben aan onze Nederlandse collega’s gevraagd om een gelijkaardige boodschap me te geven.’

Nederlandse minister riep op niet naar België te komen, maar Antwerpen liep opnieuw vol: ‘Blijf gewoon thuis’
Ook met de trein kwamen woensdag enorm veel Nederlanders toe in Antwerpen.  Foto:  BELGA

Overvolle treinen

Niet alleen de parkings en wegen puilden uit, ook de treinen zaten overvol. De Nederlandse spoormaatschappij NS raadt reizigers af om de komende dagen de trein naar België te nemen, tenzij het echt noodzakelijk is. De treinen zitten veel te vol en dus is het volgens het spoorbedrijf onmogelijk om voldoende afstand te houden. De dringende oproep geldt tot zondagavond.

De NMBS heeft de capaciteit voor de terugtrekkende Nederlanders op diverse treinen verhoogd door extra rijtuigen in te zetten. Zo lang het nodig is, zal de NMBS extra capaciteit voorzien, zei een NMBS-woordvoerder vandaag. Veiligheidsdienst Securail moet nu de terugkerende reizigersstromen verder beheersen en doet dat in samenwerking met de spoorwegpolitie.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig