camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Kort 

De tien nieuwsfeiten van de dag

woensdag 29 december 2021 om 17.00 uur

1Nederlandse minister roept opnieuw op niet te winkelen in België en Duitsland

Nederlanders trekken massaal met de trein naar Antwerpen.  epa-efe

De Nederlandse minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge roept zijn landgenoten opnieuw op niet te gaan winkelen in België of Duitsland, waar de detailhandel en horeca gewoon open zijn. ‘Als het in Nederland niet verstandig is in winkelstraten te lopen, is het dat in Antwerpen ook niet, en in Aken ook niet.’

De Nederlandse regering besloot een week voor kerst tot een harde lockdown om te voorkomen dat de zorg overspoeld wordt door een nieuwe golf coronagevallen als gevolg van de besmettelijke omikronvariant van het virus. Daarmee heeft Nederland veel harder ingegrepen dan buurlanden.

De afgelopen dagen trokken Nederlanders op grote schaal de grens over om toch wat leuks te kunnen doen. Het leidde tot files en overvolle treinen richting België. De Jonge zegt begrip te hebben voor mensen die dat doen. ‘Maar het is niet verstandig. Blijf gewoon thuis.’

2Aantal coronapatiënten op intensieve zorg zakt onder de 600

Het aantal patiënten dat met covid-19 op de afdelingen intensieve zorg van de Belgische ziekenhuizen ligt, is weer onder de 600 gezakt. Dat blijkt uit de gegevens van het gezondheidsinstituut Sciensano.

Er liggen nu 1.903 coronapatiënten in de ziekenhuizen, terwijl Sciensano er dinsdagochtend nog 1.959 meldde. Op intensieve zorg nam het aantal af van 613 naar 581.

In de voorbije zeven dagen waren er per dag gemiddeld 135 ziekenhuisopnames van coronapatiënten. Het gaat om een daling met meer dan een vijfde in vergelijking met de week ervoor.

Ook wat besmettingen en overlijdens betreft, blijven de weekgemiddelden dalen. In de week vanaf 19 tot en met 25 december kwamen er dagelijks gemiddeld 6.199 besmettingen bij, terwijl de overlijdens op 33 per dag uitkwamen.

Meer cijfers en grafieken vindt u hier.

3Gasprijs in Europa zet daling voort

De Europese gasprijs is voor de zesde dag op rij gezakt. De daling volgt op berichten dat meer schepen met vloeibaar aardgas koers zetten naar Europa. Daarnaast is de vraag naar aardgas lager door het uitzonderlijk zachte weer voor de tijd van het jaar. In sommige energie-intensieve fabrieken wordt er minder geproduceerd door het dure gas van de afgelopen maanden.

De prijs van een megawattuur gas op de Nederlandse termijnmarkt, die leidinggevend is voor de Europese gasprijzen, zakte woensdagochtend met zo’n 7 procent. Een megawattuur gas kostte 99 euro. Dat is bijna de helft lager dan de piek van ruim 180 euro eerder deze maand, maar wel nog altijd bijna vijf keer meer dan een jaar geleden.

4Rusland voert verplicht medisch onderzoek voor buitenlanders in

  belga

Rusland voert een verplicht medisch onderzoek in voor buitenlanders. Vanaf begin volgend jaar zullen ze om de drie maanden een uitgebreide medische controle moeten ondergaan, met een bloedonderzoek, een röntgenonderzoek en voor sommigen een CT-scan. Ze zullen ook hun vingerafdrukken moeten laten afnemen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou zei dat het ‘gunstige voorwaarden’ zou verlenen aan buitenlandse werknemers van media en hun gezinsleden.

De Duits-Russische Kamer van Koophandel (AHK) heeft al gewaarschuwd voor gevolgen voor de Russische economie als de nieuwe regels consequent worden toegepast. Het risico bestaat dat ‘buitenlandse managers die belangrijk zijn voor Rusland, op grote schaal het land de rug toekeren’, zei de AHK. In een brief riep ze de Russische regering op de regels af te zwakken.

5 IS ontvoert en executeert politieofficier in Irak

De Iraakse autoriteiten hebben de dood van een politieofficier bekendgemaakt, twee weken na zijn ontvoering door jihadisten van de groep IS (Islamitische Staat) in het oosten van het land. Op Telegram publiceerde IS dinsdagavond foto’s die voorgesteld werden als zijnde van het onthoofde slachtoffer na zijn ‘ontvoering’ in de regio Hamrin.

Kolonel Yasser al-Joerani werd half december ontvoerd, toen hij met twee vrienden aan het jagen was in de streek van Hamrin, zei een veiligheidsbron. Op Twitter bood de woordvoerder van het leger zijn medeleven aan voor de moord op de kolonel. ‘We zullen de terroristen vervolgen om recht te doen geschieden en onze martelaars te wreken’, schreef hij.

6Boete van 8,66 miljoen voor Deutsche Bank

  reuters

De Duitse financieel toezichthouder BaFin heeft een miljoenenboete opgelegd aan Deutsche Bank wegens tekortkomingen bij het interne controlesysteem van de bank. De grootste bank van Duitsland moet 8,66 miljoen euro boete betalen, ‘omdat het bij de berekening van de Euribor geen efficiënt preventief en controlebeleid hanteerde’, klinkt het.

Deutsche Bank aanvaardt de boete en heeft haar interne controlesysteem al aangepast, zegt ze woensdag.

De Euribor (Euro Interbank Offered Rate) wordt net als de Libor gebruikt als basis voor miljardentransacties, van woonkredieten tot complexe derivaten. Enkele jaren geleden kwam aan het licht dat medewerkers van verschillende grootbanken over de hele wereld jarenlang de berekening van deze rentetarieven hadden gemanipuleerd om hogere winsten te genereren. Deutsche Bank moest in dat kader al enkele hoge boetes betalen. Sinds begin 2018 gelden strenge verplichtingen voor de banken om via interne controles ervoor te zorgen dat er geen manipulatie meer plaatsvindt. Maar volgens BaFin heeft Deutsche Bank hier tot begin 2020 niet aan voldaan.

7Twee migranten verdrinken voor Turkse kust, meer dan 80 gered

Voor de kust van de Turkse stad Izmir zijn zeker twee mensen verdronken toen hun boot kapseisde in de Egeïsche Zee. Dat meldt de Turkse kustwacht.

In totaal konden 24 mensen de kust van het district Urla bereiken, waar ze door de autoriteiten werden opgevangen, zegt de kustwacht. Elders langs de kust zijn nog eens 60 mensen gered. De nationaliteiten zijn niet bekend.

De Griekse autoriteiten duwden volgens de Turkse kustwacht sommige migranten terug naar Turkije. Turkije is een belangrijke transitroute voor migranten, vooral afkomstig uit Syrië, die naar Europa willen.

8Advocaten van prins Andrew: rechtbank in New York is niet bevoegd

  ap

In het proces tegen de Britse prins Andrew (61) over seksueel misbruik hebben zijn advocaten opnieuw de bevoegdheid van het gerecht in New York in twijfel getrokken. De aanklaagster, Virginia Giuffre, leeft sinds jaren in Australië, klinkt het in de documenten die advocaat Andrew Brettler dinsdag (plaatselijke tijd) aan de rechtbank voorlegde.

‘Onlangs ontdekte bewijzen geven aan dat de rechtbank niet bevoegd is voor deze klacht’, citeerde het persbureau PA uit de documenten. De zaak moet opgeschort worden totdat deze kwestie uitgeklaard is, eist Brettler.

Giuffre beschuldigt Andrew ervan dat hij haar twintig jaar geleden, toen ze 17 jaar oud was, meermaals seksueel misbruikte. Ze zegt dat de intussen gestorven Amerikaanse multimiljonair Jeffrey Epstein, met wie Andrew bevriend was, en Epsteins ex-partner Ghislaine Maxwell een seksslavin van haar maakten.

Prins Andrew, de tweede zoon van koningin Elizabeth II, ontkent de beschuldigingen met klem. Zijn advocaten trachten een proces tegen te houden. Ze voeren aan dat de beschuldigingen alleen op onbevestigde en niet-verifieerbare beweringen van het toen 17-jarige meisje steunen.

Prins Andrew wil dat klacht over seksueel misbruik verworpen wordt

9Instorting goudmijn in Soedan: nu al 38 doden

Bij de instorting van een goudmijn in Soedan hebben reddingswerkers nog enkele lichamen geborgen. Het staatsagentschap voor mijnbouw stelde de balans van het aantal doden vanochtend bij naar 38.

De mijn in de stad Al-Nuhud, is het zuiden van het Afrikaanse land, stortte zondag in. Het dodental kan nog oplopen, omdat de autoriteiten niet weten hoeveel mijnwerkers precies vastzaten.

De uitvoer van goud is een belangrijke inkomstenbron voor Soedan. In 2018 exporteerde het land 93 ton van het edelmetaal. Veel goudmijnen in Soedan worden (gedeeltelijk) illegaal uitgebaat en voldoen niet aan de veiligheidsnormen.

10 Zeebeving schrikt Kreta op

Een aardbeving met een kracht van 5,7 heeft de mensen op het Griekse eiland Kreta uit hun slaap gehaald. Het epicentrum van de beving, die rond 5 uur plaatsvond, lag enkele kilometer ten zuiden van de kust van het eiland, op een diepte van ongeveer 67 kilometer.

Ook ten oosten van Kreta rust de zeebodem niet. Daar registreert het bevoegde instituut in Athene regelmatige bevingen van middelmatige sterkte. Eind september kwam nog iemand om het leven bij een sterke aardbeving op Kreta.

De podcasts van De Standaard