Ook Wielerbond en Voetbal Vlaanderen willen weer publiek: ‘Bekijken of we naar Raad van State stappen’
Wout van Aert vierde in Heusden Zolder zijn vijfde opeenvolgende zege zonder publiek. Als het van de voorzitter van de Belgische Wielerbond Tom Van Damme afhangt, komt daar straks verandering in.   Foto:  BELGA

Het arrest van de Raad van State om de sluiting van de cultuursector terug te draaien, heeft de wielerbond en Voetbal Vlaanderen geïnspireerd. Voorzitter van de wielerbond Tom Van Damme en voorzitter van Voetbal Vlaanderen Marc Van Craen roepen het Overlegcomité op om het publieksverbod in het veldrijden en het amateurvoetbal te herbekijken.

Het verbod op publiek treft het veldrijden hard. In navolging van de heropening van de cultuursector, vraagt de Belgische wielerbond om ook weer (beperkt) publiek toe te laten bij veldritten. ‘We hebben met interesse gezien wat er beslist is voor de cultuursector’, aldus voorzitter Tom Van Damme in De ochtend op Radio 1. ‘Onze juristen zijn aan het bekijken of we naar de Raad van State stappen als dat nodig is.’

Van Damme wil in eerste instantie druk zetten op het Overlegcomité, dat vandaag digitaal overleg pleegt. ‘We vragen dat de maatregelen herbekeken worden: kijken wat er teruggedraaid kan worden ofwel moet men met duidelijke argumenten komen. Het is beter dat er op een Overlegcomité een beslissing voor alle sectoren wordt genomen, beter dan dat elke sector apart naar de Raad van State trekt. Dat zijn spelletjes zonder einde en ook voor de politiek is dat geen oplossing. Het gezond verstand moet zegevieren. Als je ziet dat er op de Meir of op de zeedijk grote hoeveelheden mensen samentroepen, dan is het bizar dat even verder in Middelkerke een BK veldrijden zonder supporters zou gereden moeten worden.’

‘In het veldrijden strekken de parcoursen zich uit over enkele kilometers. Toeschouwers moeten niet vlak naast elkaar staan. We zijn geen voorstander van een maximum aantal toeschouwers, maar indien dit nodig zou zijn, zou er gewerkt kunnen worden met een maximum van 5.000 toeschouwers. Zo kunnen de organisatoren, die de voorbije maanden alle maatregelen rigoureus hebben opgevolgd, tenminste overleven’, besloot Van Damme.

Ook Marc Van Craen, voorzitter van Voetbal Vlaanderen, wil dat de beslissing om amateurvoetbal zonder publiek te spelen, wordt terug gedraaid. ‘Het voetbal is blij dat er een oplossing gevonden is voor alle artiesten, organisatoren, gezelschappen, theaters, bioscopen en ga zo maar door. Desondanks vindt Voetbal Vlaanderen dat het bijwonen van publiek bij sportwedstrijden over dezelfde leest dient geschoeid te worden’, staat er in een persbericht te lezen.

‘Het is bijzonder vreemd dat je met 200 personen in de bioscoop naar een film kan gaan kijken, maar dat je niet met 200 toeschouwers langs een voetbalplein met een omtrek van enkele honderden meters in de buitenlucht mag staan’, vult voorzitter Van Craen aan. ‘Alle logica is zoek’.

Als het Overlegcomité straks niets beslist in hun voordeel, overweegt ook Voetbal Vlaanderen om naar de Raad van State te stappen. ‘Maar we hopen dat het niet zo ver moet komen en dat het gezond verstand het haalt in dit debat’, klinkt het bij Nand De Klerck, woordvoerder van Voetbal Vlaanderen.

Voetbal Vlaanderen voelt zich overigens gesterkt door Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA), die afgelopen nacht een tweet verstuurde met dezelfde boodschap. ‘200 toeschouwers binnen toelaten, betekent ook mínstens 200 buiten toelaten. En meer, toch? En wat geldt voor cultuur, geldt toch ook ipso facto voor bowling en andere sportactiviteiten en evenementen.’

De Pro League, de verzameling van profclubs in ons voetbal, reageert ontwijkend op de vraag of ze overweegt om ook naar de Raad van State te stappen. ‘We blijven praten met alle partijen’, is daar het antwoord.