Voormalig Democratisch senaatsleider Harry Reid overleden
  Foto:  epa-efe

In de Verenigde Staten is oud-senator Harry Reid dinsdag op 82-jarige leeftijd gestorven. Dat maakte senaatsleider Chuck Schumer woensdag bekend.

Reid, een Democraat, was tussen 1987 en 2017 senator namens de staat Nevada. Van 2007 tot 2015 was hij de leider van de Democratische meerderheid in de Senaat.

Reid was een van de politieke figuren die de destijds nog relatief jonge Barack Obama pushte zich kandidaat te stellen voor de presidentsverkiezingen van 2008. In 2010 hielp hij Obama door diens belangrijkste wetgeving tijdens zijn presidentschap, de nationale zorgwet die nog altijd bekend staat als ‘Obamacare’, door de Senaat te loodsen.

Reid is overleden aan de gevolgen van alvleesklierkanker.

‘Ik heb de eer gehad om te dienen met enkele van de grootste senaatsleiders aller tijden in onze geschiedenis. Harry Reid was een van hen’, reageert president Joe Biden.

   • Het Beeld | Harry Reid

Ex-president Barack Obama postte een brief op sociale media, die hij onlangs naar de echtgenote van Reid had gestuurd om aan hem voor te lezen. ‘Ik zou geen president zijn geweest zonder jouw aanmoediging en steun, en ik zou het meeste van wat ik heb gedaan niet hebben gekregen zonder jouw vaardigheid en vastberadenheid’, schreef Obama. ‘Je was een groot leider in de Senaat en in het begin was je genereuzer voor mij dan ik had mogen verwachten.’

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig